Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Το κόλπο γκρόσο με τις «αθωωμένες» ofshorre.



Tην γλυτώνουν πάνω από πεντακόσιοι διαχρονικοί πολιτικοί.  Μόνο στην Ν.Δ πρέπει να είναι τουλάχιστον εκατό, πολλοί εκ των οποίων έχουν σε νησί της Μάγχης που είναι στον κατάλογο των «συνεργάσιμων χωρών»

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, η διάταξη αυτή από τη στιγμή που έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από το πρωί, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και με μία ημέρα σε ισχύ θα παύσει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς που μετέχουν ή μετείχαν σε offshore και τα παρένθετα τους πρόσωπα.
Την άποψη αυτή υποστήριξε το πρωί μιλώντας στο ΣΚΑΪ και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, που είχε καταρτίσει τον αρχικό νόμο.
«Ο νόμος αυτός θα ισχύσει έστω και για μία ημέρα και άρα εφαρμόζεται, αίρει το αξιόποινο της πράξης και όποιος έχει offshore εταιρεία θα την γλιτώσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.
«Είναι δυνατόν να φέρνουμε νόμο που να επιτρέπει σε πολιτικούς, δικαστές, διοικητές τραπεζών και αλλά δημόσια πρόσωπα αυτού του επιπέδου να έχουν offshore;» διερωτήθηκε.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ήταν ο εμπνευστής του ν. 3849 που ψηφίστηκε το 2010 με ευρεία πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός, απαγόρευε καθολικά την συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε offshore. Προέβλεπε μάλιστα – εκτός των χρηματικών ποινών – και πολιτική επίπτωση, την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του όποιου παραβάτη.

Πήρε ΦΕΚ τελικά, μετά από ανεξήγητη καθυστέρηση 9 ημερών ο Νόμος 4389/2016, περισσότερο «γνωστός» σαν πολυνομοσχέδιο πριν την ψήφισή του, στον οποίο αναφέρεται ρητά ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας απαγορεύεται να έχει συμμετοχή σε εταιρεία που έχει έδρα σε «μη συνεργάσιμη φορολογικά χώρα» και όχι γενικώς σε off shore εταιρείες.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 178:
«Στα μέλη της Κυβέρνησης, στους Υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ ́ και ι ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα, κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α ́ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί».
Το παράδοξο είναι ότι ο Νόμος πήρε ΦΕΚ μία ημέρα προτού η «περιβόητη» διάταξη που προκάλεσε πολιτικό σάλο καταργηθεί, όπως τουλάχιστον έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σχετικά με την τροπολογία που θα καταθέσει αύριο!
Όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, ανεξάρτητα από το αν θα καταργηθεί με την τροπολογία που φέρνει αύριο η κυβέρνηση στη Βουλή, η διάταξη θα έχει πλέον ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμα υπέρ όσων τυχόν κατηγορηθούν για συμμετοχή σε off shore, καθώς πάγια αρχή του Δικαίου είναι, σχετικά με την αναδρομικότητα της εφαρμογής του, ότι μεταξύ διατάξεων που βρίσκονταν σε ισχύ σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ισχύει η ευνοϊκότερη για τον κατηγορούμενο. Δηλαδή, θα μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά για την απαλλαγή όσων είχαν off shore, ακόμη και αν δεν θα ισχύει τότε!







ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕ



Ούτε ο Παπαχριστοπουλος  Δεν πήρε χαμπάρι τι …ψήφιζε.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να έλθει ένα συμπλήρωμα αύριο στην Βουλή στο νόμο αυτό, και στο συμπλήρωμα το πρόβλημα να διορθωθεί με μια μόνο γραμμή. π.χ. ο Νόμος τάδε δεν ισχύει από την περίοδο τάδε μέχρι τάδε κλπ. Απλό. Θα το κάνουν ;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...