Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ένας - ένας φεύγουν οι μαχητές της Κύπρου.



Μετά τον Αβραμίδη, τον Μπένο, τον Παπαμελετίου, ήρθε η σειρά να μας φύγει ο Βασίλης. Καλό ταξίδι .
Θλίψη σκόρπισε σε όλους η είδηση του θανάτου του πρώην δημάρχου Τυλίσου Βασίλη Φθενού και Συνταγματάρχη (ΠΖ) ε.α., ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει την τέταρτη στην πατρίδα του τις Γωνιές μαλεβυζίου.
Μπορεί ο Βασίλης Φθενός να ήταν ευρύτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία λόγω της ενασχόλησής του με τα κοινά ως δήμαρχος Τυλίσου , ωστόσο ως στρατιωτικός και μάλιστα ως Υπολοχαγός και καταδρομέας της Α΄ Μοίρας Καταδρομών είχε συμμετάσχει στην Επιχείρηση Νίκη και στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο τον Ιούλιο - Αύγουστο του 1974 με κυριότερη μάχη αυτή του αεροδρομίου της Λευκωσίας, όπου οι Έλληνες κομάντος κράτησαν τον αερολιμένα παρά την επίθεση των Τούρκων και το ύπουλο παιχνίδι των ανδρών του ΟΗΕ...
Έζησε τη φωτιά του πολέμου στην Κύπρο με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις, με κυριότερη τη μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας.
Στα χρόνια που ακολούθησε έδωσε μια άλλη «μάχη». Αυτή της διατήρησης της μνήμης των Κρητικών κομάντος που έπεσαν για την Πατρίδα στα γεγονότα του 1974, για να μην ξεχαστεί η θυσία τους και να τιμάται από τις επόμενες γενιές. Οι προτομές και τα μνημεία που στήθηκαν στο νησί, φέρουν και τη δική του σφραγίδα.

Κύπρος 74. Επιχείρηση Νίκη.





Ίχνος: Καλό ταξίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...