Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Τελικά θα μείνει κάποιος …αμπλοκάριστος;



Καταδίκη σε «οικονομικό θάνατο» επιφυλλάσσει το τεχνικό μνημόνιο και ο ετήσιος προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 60% των οφειλετών του δημοσίου που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ύψους άνω των μόλις 500 ευρώ. Το αναθεωρημένο κείμενο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Δευτέρας, προβλέπει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 η δήθεν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να έχει μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και 1,2-1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Για τους περισσότερους εξ’ αυτών, το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού θα ισοδυναμεί και με οικονομική ασφυξία καθώς βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο επικεφαλής του δικαστικού τμήματος της Δ.Ο.Υ δεν επιτρέπεται να προχωρήσει ούτε σε μερικό ξεμπλοκάρισμα αν δεν διασφαλίσει ότι έχει αποπληρωθεί το 70% του ληξιπρόθεσμου χρέους. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των οφειλετών που έχει συσσωρεύσει χρέη άνω των 500 ευρώ (σ.σ τα 500 ευρώ είναι το όριο πάνω από το οποίο η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε λήψη αναγκαστικών μέτρων) έχει ξεπεράσει τα 1,75 εκατομμύρια σε σύνολο περίπου 4,2 εκατομμυρίων πολιτών που χρωστούν στην εφορία. Ωστόσο, μέσα στο 2018 ο αριθμός αναμένεται να σπάσει και το όριο των δύο εκατομμυρίων κάτι που σημαίνει ότι το τέλος της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε, θα μας βρει με τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγή μέσω τράπεζας.

Οι δανειστές, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο κείμενο του τεχνικού μνημονίου, ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον φορεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας.  Οι δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και οι κατασχέσεις εις χείρα τρίτων (σ.σ στα λογιστήρια φτάνουν εντολές ακόμη και για μπλοκάρισμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων) αποτελούν τις δημοφιλέστερες πρακτικές.

Οι ετήσιες αποδοχές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έφτασαν πέρσι τα 396.900 ευρώ, Ο μισθός του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο έφτασε τα 340.200 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, έλαβαν από 283.488 ευρώ το καθένα.
Τον ίδιο μισθό, δηλαδή 283.488 ευρώ, έλαβε και επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας Ντανιέλ Νουί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...