Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Πάμε για νέα ιντιφάντα;



Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όταν δυνάμεις των Ισραηλινών  συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους διαδηλωτές, μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200.

Διαδηλωτές στη Βηθλεέμ έριξαν πέτρες, γεγονός που αποκρούστηκε από τα στρατεύματα των Ισραηλινών με δακρυγόνα. 

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Παλαιά Πόλη, δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί ήρθαν σε σύγκρουση. Πολλές βιτρίνες των καταστημάτων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία χτύπησε τους διαδηλωτές με τα κλομπ για να τους απωθήσει. Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ και την Ιεριχώ, οι δυνάμεις των ισραηλινών δέχονταν πέτρες από Παλαιστίνιους και απαντούσαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. Τηλεοπτικές εικόνες από τη Βηθλεέμ δείχνουν χιλιάδες διαδηλωτές να συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα σε κεντρικό δρόμο. Για να διαλυθούν τα πλήθη χρησιμοποιήθηκαν κανόνια νερού, ενώ ο αέρας γέμισε με καπνούς από δακρυγόνα. Στη Χεβρώνα, διαδηλωτές διασκορπισμένοι πετούσαν πέτρες κατά αστυνομικών. 

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και πλαστικές σφαίρες, στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, έντεκα Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών και άλλοι 20 από πλαστικές. Ένας από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η ισχυρή παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ, μετά τη μονομερή αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Θα πρέπει να ζητήσουμε να αρχίσει μια ιντιφάντα απέναντι στον σιωνιστή εχθρό και να δουλέψουμε γι' αυτήν», ανέφερε σε ομιλία του στη Γάζα ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.
Ο Χανίγια, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο ηγέτης της οργάνωσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...