Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

To μεγάλο θέμα είναι ποιοι ήταν οι "πελάτες – καταθέτες" της Μαρέβα.



Μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, εμφανίζεται η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στα περιβόητα Paradise Papers. Η συγκεκριμένη offshore ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.  «Η Eternia Capital Management, ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την τραπεζική εταιρεία «Goldman Sachs Execution & Clearing LP» και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επενδυτική τράπεζα «JP Morgan London».
Επίσης, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Την περίοδο που φαινομενικά ήταν  σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου 2010 και θεωρητικά έκλεισε το 2012. Δηλαδή την εποχή της αθρόας μετανάστευσης κεφαλαίων από την χώρα.  
Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους.

Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ότι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας, που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμός τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore.

Τον Μάρτιο του 2010 στις νήσους Κέιμαν η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφεται εν τέλει στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010.  H Appleby είναι ένα εμπιστευτικό δικηγορικό γραφείο στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, το οποίο εξειδικεύεται στη διαμόρφωση συνθηκών μυστικότητας για τις επενδύσεις, τις αγορές και τις καταθέσεις της διεθνούς νομενκλατούρας.
Η Appleby βρίσκει τρόπους για να «κρύψει» όλα τα ίχνη και γι’ αυτό διαθέτει προσβάσεις σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για αυτόν τον σκοπό και μόνο.
Στα ερωτήματα που έθεσε η εφημερίδα «Έθνος» στην Appleby σχετικά με το τι ελέγχους δεούσης επιμέλειας και διαδικασίες «Know your customer» έγιναν στην περίπτωση της Eternia, καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους, η εταιρεία δεν απάντησε. Όταν ρωτήθηκε η κυρία Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη εάν η δικηγορική εταιρεία είχε ζητήσει επιπλέον έγγραφα, στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων δεούσης επιμέλειας, απάντησε ότι επειδή εκείνη την περίοδο ήταν στο εξωτερικό, δεν είχε πρόσβαση στα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί. «Θεωρώ, όμως, βέβαιο ότι είχαμε αποστείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν, αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει» είχε αναφέρει.
Δημοσιεύματα όμως συνέδεσαν την κυρία Γκραμπόφσκι και με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors, με έδρα την Ελβετία.
Η τελευταία ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία που ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός κυρίως από τη συμμετοχή του στο e-food. Ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Επίσης, φέρεται να είναι σε επαφή με τη δικηγορική εταιρεία, ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας εταιρείας των Κέιμαν. Ο κ. Κυρκίνης παραδέχθηκε πως στο «πλαίσιο συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με τη δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω τη λύση της, όπως και έπραξα».
Η Eternia Capital Management διαγράφηκε από τα εταιρικά μητρώα των Κέιμαν στις 30 Ιανουαρίου 2015, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αρχεία της Appleby η εταιρεία το 2013 φαίνεται ότι χαρακτηριζόταν «active entity», δηλαδή ενεργή, με μια σημείωση από δίπλα «non payment of fees», ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη. Και για αυτό η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη δήλωσε άγνοια, αφού από τον Ιούνιο του 2012 είχε δοθεί εντολή σε συνεργάτη της που επικοινωνούσε με τη δικηγορική εταιρεία να προχωρήσει στην άμεση λύση της.
 «Εμπλοκή» και του Σταύρου Παπασταύρου στην offshore 
Από την δικηγορική εταιρεία Appleby δηλώθηκε πως ένας δικηγόρος με μικρό όνομα Σταύρος είχε επικοινωνήσει μαζί τους για ζητήματα της εταιρείας. Το «Έθνος» επικοινώνησε με τον Σταύρο Παπασταύρου ρωτώντας τον εάν γνωρίζει την Eternia Capital Management με έδρα τα Νησιά Κέιμαν και εάν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τους μετόχους της εν λόγω εταιρείας. Ο ίδιος απάντησε πως: «πρόκειται για εταιρεία πελάτη μου» και πως είχε επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360 Ltd. (Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως η εταιρεία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη διαχειριζόταν το παραπάνω fund που ιδρύθηκε το 2010)
Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν μέλος του Δ.Σ μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας της MG Capital SA, μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας που είχε συστήσει η κ. Γκραμπόφσκι το 2007. Ο κύριος Παπασταύρου έμεινε στο Δ.Σ της MG έως τον Αύγουστο του 2002. Στη θέση του σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης. Το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου είχε βρεθεί στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης είχε εντοπιστεί και στα Panama Papers. Περίεργες συμπτώσεις σε ένα θέμα που σίγουρα θα έχει ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις.
Τι δήλωσε η Μαρέβα Μητσοτάκη;
Σε αυτό το επενδυτικό σχήμα ήταν θεματοφύλακας η «Goldman Sachs» και συνεργαζόμενη τράπεζα η «JP Morgan». Και γιατί το λέω αυτό;
Γιατί αυτοί οι δύο διεθνείς κολοσσοί έχουν από τους πιο σκληρούς μηχανισμούς για τον έλεγχο κεφαλαίων. Είναι εκείνοι που έχει προσφύγει η κυβέρνηση για να μπουν στο ελληνικό ομόλογο, για να αγοράσουν ελληνικό χρέος, όποτε βγήκαμε στις αγορές την τελευταία τριετία.
Η εταιρεία έκλεισε το 2012. Η εταιρεία ήταν απολύτως νόμιμη. Την επιλογή του χώρου, στον οποίο δραστηριοποιείται το διεθνές κεφάλαιο την κάνει το διεθνές κεφάλαιο.
Την κάνει, για να έχει μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους του. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο πίσω από αυτήν την δραστηριότητα.Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου, ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση την συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας και από τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στην διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010 – Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα. Και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του, έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα «JP Morgan London». Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με την συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της «Goldman Sachs», της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων». 

Η κυρία το χαζό παιδί το καταπίνει αμάσητο. Για αυτό δεν την ήθελε για νύφη η Μαρίκα. Κάτι ήξερε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΨΩΛΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΣΥ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ

http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%89%CF%81%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC/

http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%AE-66%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B7/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...