Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Σαουδική Αραβία.



Απίστευτες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην Σαουδική Αραβία όπου από χθες έχει ξεκινήσει μπαράζ συλλήψεων πριγκίπων, μελών της βασιλικής οικογένειας και υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς δείχνοντας ότι υπάρχει «ξεκαθάρισμα» στην πολιτική σκηνή του Ριάντ και πιθανότατα γεωπολιτική «στροφή» καθώς ο επικεφαλής της δυναστείας των Σοαύντ, βασιλιάς Salman έχει στραφεί προς την Μόσχα ενώ ξεφορτώνεται τα υπολείμματα της προηγούμενης βασιλείας του φιλοδυτικού και φανατικού ουαχαμπιστή Αμπντουλάχ.
Έτσι λοιπόν ένα από τα πιο λαμπρά μέλη της οικογένειας των Σαούντ και από τους μεγαλύτερους μετόχους της Citi, της News Corp. και του Twitter και τακτικός καλεσμένος του αμερικανικού CNBC (έχει σημασία αυτό) ο πρίγκιπας Al-Waleed bin Talal, μαζί με άλλους 10 πρεσβύτερους πρίγκιπες και 38 υπουργούς συνελήφθησαν για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος με εντολή της νέα επιτροπής κατά της διαφθοράς της οποίας επικεφαλής είναι ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman
Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά αεροπλάνα των βασιλικών μελών έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στο έδαφος while Royal princes’ private planes have been grounded.
Είναι σαφές ότι στο Ριάντ έχουμε ολική αλλαγή φρουράς καθώς μέσα στους συλληφθέντες/απλυθέντες βρίσκονται οι επικεφαλής της βασιλικής Εθνοφρουράς, Miteb Bin Abdullah, ο ΥΠΟΙΚ, Adel Fakeih και ο ναύραχρος Abdullah bin Sultan bin Mohammed Al-Sultan, διοικητής του βασιλικού σαουδαραβικού Ναυτικού
Αίσθηση έχει προκαλέσει και η σύλληψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.  Η σύλληψη του γνωστού για τα μερίδιά του στην Citigroup και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες, πιθανόν να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο. Για πολλούς ξένους, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ που το ύψος της περιουσίας του εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 17 δισ δολάρια, είναι ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας. Αφιέρωμα του Forbes το 2013 αναφερόταν στο μαρμάρινο ανάκτορό του στο Ριάντ, με τα 420 δωμάτια, στο ιδιωτικό του Boeing 747, το οποίο είναι εξοπλισμένο με…θρόνο και στο θέρετρό του στις παρυφές της πρωτεύουσας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και το μίνι Γκραν Κάνιον.
Είναι επίσης γνωστός για τις ωμές πολιτικές του απόψεις και το 2015, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκάλεσε, μέσα από το Twitter, τον Ντόναλντ Τραμπ «όνειδος» και απαίτησε να αποσύρει ο Τραμπ την υποψηφιότητά του όταν ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεσμεύτηκε να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ απάντησε τότε, μέσω Twitter, ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας θέλει να ελέγξει «τους πολιτικούς μας με τα λεφτά του μπαμπάκα. Δεν θα μπορέσει να το κάνει μετά την εκλογή μου».
Μετά την νίκη του Τραμπ, ο πρίγκιπας είπε ότι όποιες και αν ήταν οι διαφορές τους στο παρελθόν, η Αμερική αποφάσισε και συνεχάρη τον νικητή.
Οι επενδύσεις του, παρούσες και μελλοντικές, κινδυνεύουν τώρα να τεθούν υπό αμφισβήτηση μετά τη σύλληψή του χθες στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική επιτροπή κατά της διαφθοράς.

Ραγδαίες εξελίξεις στην Σ.Αραβία: Συνελήφθησαν δέκα πρίγκιπες και 38 υπουργοί! – «Ετοίμαζαν πραξικόπημα» λέει ο βασιλιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...