Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία ώρα μηδέν



Το συντριπτικό 90% «έπιασε» το «ναι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, από όσους συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει και σημαδεύτηκε από την άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 844 ενώ σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, οι οποίοι φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα» και ζήτησε πριν από λίγο από το τοπικό κοινοβούλιο  την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.
Όπως είπε, «η πόρτα άνοιξε για μια μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...