Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Αυτά για τους…. ανιστόρητους.



Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου του 1912,το Τάγμα Κρητών μπαίνει πρώτο στην απελευθερωμένη από τους Οθωμανούς Θεσσαλονίκη. Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε έναν ελληνικό πόλεμο, στρατιώτες από ένα νησί που ενώθηκε με την Ελλάδα έναν χρόνο αργότερα και μέχρι το ’13 ήταν υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου; Ή μήπως δεν ήταν; 

Η Ιστορία
Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου του 1912 μπαίνει ο ελληνικός στρατός με πρώτο το τάγμα Κρητών και επικεφαλής τον Ιωάννη Αλεξάκη, στη Θεσσαλονίκη (Βλ.video 43:51).
Συγκίνηση, εθνική έπαρση αλλά και μερικά ερωτηματικά:
Τι δουλειά είχαν με τον ελληνικό στρατό οι Κρητικοί, το μακρινό 1912,την στιγμή που η Κρήτη ενώθηκε με το ελληνικό Βασίλειο το 1913,έναν χρόνο αργότερα δηλαδή.
Τότε την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων στη μεγαλόνησο είχαμε την Κρητική Πολιτεία, το γνωστό βραχύβιο Κρητικό κράτος, με το δικό του Σύνταγμα, το δικό του νόμισμα (την Κρητική δραχμή),τον δικό του στρατό (την Κρητική Τζενταρμερία),τη δική του σημαία,
εκείνη με το «τουρκάστερο»,που λένε και οι διάφοροι «ιστορικοί» του ίντερνετ. Κράτος ημιαυτόνομο αλλά όχι εξαρτημένο από τον Σουλτάνο, μόνο από τις τέσσερις «προστάτιδες δυνάμεις»: Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία.
Άσχετα αν με βάση την επικρατούσα σήμερα άποψη ήταν ένα κρατίδιο υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου,
ο Σουλτάνος δεν είχε στρατό στο νησί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε δεν είχε και καμία ουσιαστική εξουσία.
Απόδειξη η συμμετοχή των Κρητικών στους Βαλκανικούς Πολέμους εναντίον των Οθωμανών.
Προφανώς γιατί η Κρητική Πολιτεία δεν υπήρξε ένα κράτος που προέκυψε από την αυτονόμηση της Κρήτης από την Ελλάδα αλλά το αντίθετο, προέκυψε από την αυτονόμηση του νησιού από την Οθωμανική αυτοκρατορία, με προοπτική την ένωση του με την Ελλάδα.
Κατά τα άλλα η αναφορά  σε εκείνη την ιστορική περίοδο της Κρήτης, δεν μπορεί να αποτελεί πράξη «προδοσίας» ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να σκέφτεται ο κάθε φαντασιόπληκτος ημιμαθής.
Τα χρώματα άσπρο-μπλε-κόκκινο της σημαίας της Πολιτείας βρισκόταν στις στολές των Κρητικών χωροφυλάκων που κράτησαν την τάξη στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Μακεδονία σε εποχές πολύ δύσκολες μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ο θυρεός και το έμβλημα το ίδιο στα καπέλα τους και στο αρχηγείο της χωροφυλακής.  Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας δεν είναι σύμβολο ανθελληνικό, ούτε φυσικά η Κρήτη είναι σε σύγκρουση με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν υπήρξε ποτέ, ούτε καν σε περιόδους δύσκολους, όπως εκείνη της Κατοχής, όταν άλλα μέρη της χώρας μας έφτιαξαν ανεξάρτητα κρατίδια (πριγκιπάτα) και έσφαζαν τους ελληνόφωνους των γύρω περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...