Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Προηγείται ο Κούλης, και μετά οι …αποσχίσεις.



Χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν στους δρόμους, το Σάββατο, για να στηρίξουν την κυβέρνησή τους.
Νωρίτερα ο επικεφαλής της, Κάρλας Πουτζντεμόν, αποκάλεσε «παράνομα» τα μέτρα της Μαδρίτης για προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και ζήτησε από το κοινοβούλιό του να τα αντικρούσει.
Στη Μαδρίτη, η Γερουσία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή των μέτρων ενεργοποίησης του άρθρου 155, στις 27 Οκτωβρίου.
Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι, παρόλα αυτά, η αυτονομία δεν αίρεται:
«Η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας δε θα αρθούν. Θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έθεσαν εκτός νόμου αυτή την αυτόνομη κυβέρνηση και το σύνταγμα και το καθεστώς αυτονομίας. Το αυτοδιοίκητο δε θα καταλυθεί, θα αποκατασταθεί προς όφελος της νομιμότητας και της συνύπαρξης όλων των Καταλανών και όχι μόνο αυτών που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.»
Σύμφωνα με το σχέδιο Ραχόι, η Μαδρίτη θα αναλάβει, έως τις επόμενες εκλογές, βασικές λειτουργίες της καταλανικής διοίκησης:
τα κεντρικά υπουργεία θα επιβλέπουν τις τοπικές υπηρεσίες, το κοινοβούλιο θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη επιτροπών που θα οριστούν από την ισπανική κυβέρνηση, η τοπική αστυνομία θα ελέγχεται από κεντρικά διορισμένο διοικητή, όπως και ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός της Καταλονίας, TV3, που έχει μεγάλη ακροαματικότητα.

Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος και η Ιταλία.

Οι βόρειες περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία καλούν σήμερα τους κατοίκους να αποφασίσουν αν επιθυμούν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστική αυτονομία σε σειρά σημαντικών τομέων. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 23:00 τοπική ώρα για τα 7.900.000 των ψηφοφόρων στη Λομβαρδία, και τα 4.000.000 στο Βένετο.
Πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες που έχουν πρωτεύουσες τη Βενετία και το Μιλάνο μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αν κερδίσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι θα ζητήσουν να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για αυτονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η φορολογική πολιτική. Όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας. Υπέρ της διοικητικής αυτονομίας των δυο αυτών περιφερειών έχουν ταχθεί η Λέγκα, με γραμματέα τον Ματέο Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, επισήμως έχει αφήσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση. Αλλά ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη των «Δημοκρατικών», αποφάσισε να πάρει θέση υπέρ του «ναι».

Όσο για το Ελλαδιστάν….
Στις κυβερνήσεις των μνημονίων υπάρχει μια συνέχεια. Όλα πάνε με κάθε εκλογή απο το κακό στο χειρότερο. Ο Μητσοτάκης θα κάνει απολύσεις και θα οδηγήσει περιφέρειες που φτιάχτηκαν επί ΓΑΠ σε απόσχιση, αν δεν συνεχίσει να πρωθυπουργεύει ο Τσίπρας. Τα πρόσωπα στην εξουσία μπορεί να αλλάξουν, τα θύματα όχι.


Νέος περίεργος χάρτης: Μισή Ελλάδα χωρίς Κρήτη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...