Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Άρχισε ο πόλεμος των αγωγών.



H Ρωσία με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, διέκοψε ουσιαστικά τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ απελαύνοντας 755 Αμερικανούς διπλωμάτες, το σύνολο της αμερικανικής διπλωματικής δύναμης στη Ρωσία, πρεσβεία δηλαδή και προξενικές αρχές!
Με αποκλειστικές δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο  Rossiya 1, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο Β. Πούτιν δήλωσε μάλιστα ότι «Η αμερικανική πλευρά έκανε μια κίνηση η οποία, είναι σημαντικό να σημειωθεί, δεν είχε κανένα έρεισμα, ώστε να επιδεινώσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει παράνομους περιορισμούς, απόπειρες να επηρεάσει άλλα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας , οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα.

Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στο έδαφός της, προκειμένου ο αριθμός να ευθυγραμμιστεί με εκείνον του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δήλωσει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη ν' αντιδράσει “εντός των επόμενων ημερών” στην περίπτωση κατά την οποία, η εφαρμογή των νέων κυρώσεων θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στην λειτουργία ευρωπαϊκών εταιριών που υλοποιούν προγράμματα εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων κυρώσεων, θα απαγορευτεί η συμμετοχή αμερικανικών εταιριών σε προγράμματα ενεργειακής εκμετάλλευσης, στα οποία συμμετέχουν ρωσικές εταιρίες με ποσοστό 33% ή μεγαλύτερο.

 

Η Κομισιόν δυσφορεί για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...