Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ο Τουρκαλάς ήρθε να μας «βρίσει», και να φύγει.



Μεταξύ άλλων τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του Τσίπρα και Γιλντιρίμ ήταν το Κυπριακό, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και οι «8» Τούρκοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα ο  Γιλντιρίμ έθεσε και θέμα ΑΟΖ, αφού έκανε λόγο για κοινή χρήση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, μιλώντας για win-win εκμετάλλευση. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα. Σταυροδρόμι  τριών ηπείρων και άρα οι δρόμοι την ενέργειας και των κοιτασμάτων περνούν από την Ελλάδα και αυτό το πλεονέκτημα οφείλουμε και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε. Όπως συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε και με την Τουρκιά».

Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο 
«Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός .
Ουσιαστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε στον Τσίπρα, ο οποίος είχε δήλωσε ότι «η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμού χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν». Πάντως ο Τσίπρας είχε αναφερθεί στη σημαντική αύξηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. «Του τόνισα ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου, η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Τζαμί της Κομοτηνής επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου ο Γιλντιρίμ, ο οποίος πραγματοποιεί και «ιδιωτική» επίσκεψη στην Θράκη.
Ο Γιλντιρίμ έγινε δεκτός από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το τζαμί, όπου μπήκε για περίπου 20 λεπτά, απευθύνθηκε στους πιστούς που βρίσκονταν μέσα.
Μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Ακολούθως μετέβη στο τουρκικό προξενείο της περιοχής, όπου είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο στο πλαίσιο του Ραμαζανιού. Ξεχωριστό πρόγραμμα επισκέψεων έχουν στην Κομοτηνή ο Γιλντιρίμ και η σύζυγός του Σεμιχά Γιλντιρίμ.
Η σύζυγος του έφτασε με διαφορετική πτήση στο αεροδρόμιο της Καβάλας στις 5.00 το απόγευμα και ακολούθως μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή, όπου επισκέφθηκε πρώτα το Εσκί Τζαμί και στη συνέχεια την αποκαλούμενη «τουρκική νεολαία». Εκεί την υποδέχτηκαν γυναίκες και παιδιά του συλλόγου οι οποίοι και ετοίμασαν μια μικρή γιορτή προς τιμήν της.

ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ: ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...