Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Φαί δεν έχουμε να φάμε….ραπανάκια για την όρεξη.



Τέτοια διαβάζει ο Σόιμπλε και ζητά και άλλα μέτρα. Μάλλον το παιδί του ψεκασμένου πήρε την απόφαση.
Ο ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ λένε ότι πήρε σημαντικές αποφάσεις.  Πρόκειται για την επανενεργοποίηση, κατ'αρχήν, και των δύο πυροβολαρχιών των α/α μακρού βεληνεκούς S-300PMU1, και σε δεύτερο χρόνο την αναβάθμισή τους.
Αναβάθμιση που θα εντοπιστεί κυρίως στην προμήθεια νέων βλημάτων ακτίνας 200 χλμ. στην βελτίωση του ραντάρ και του λογισμικού ελέγχου απειλών και εγκλωβισμού των κυριότερων από αυτές.
Πρόκειται για αποφάσεις ιδιαίτερα κρίσιμες, σε ένα πρόγραμμα μεγάλης βαρύτητας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Αν υπάρχει μια ελπίδα να ανιχνευθούν και να αναχαιτιστούν στην πράξη τα τουρκικά F-35Α, αυτή έχει να κάνει κατά βάση με τα S-300 τα οποία η Mόσχα υπόσχεται ότι θα τα φέρει στο επίπεδο των "PMU2". 
Ανάλογο πρόγραμμα θα υποβληθεί και για τα Tor-M1, τα μοναδικά SHORADS που "υπόσχονται" εντοπισμό και κατάρριψη βλημάτων cruise (μην ξεχνάμε ότι εισήλθε σε υπηρεσία και το δεύτερο εξελιγμένο βλήμα cruise με υπέρυθρο αισθητήρα στην τουρκική Αεροπορία).
Όμως το μείζον πρόβλημα για την ελληνική πλευρά ήταν και παραμένει το οικονομικό. Δεν υπάρχει φράγκο ούτε για ταξί.
Τα προγράμματα αναβάθμισης κοστίζουν και δεν υπάρχει ακόμα έγκριση για τα συγκεκριμένα κονδύλια. Τα μόνα κονδύλια, περί τα 25 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί μέχρι το 2019 είναι για την συντήρηση των συστημάτων και την επαναφορά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στο πλαίσιο των FOS (περιλαμβάνονται και τα παλιά OSA AKM).
Βέβαια, περιθώρια για την μπατιρημένη ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν: Ή αναβαθμίζονται ή απαξιώνονται προοδευτικά και παύουν να αποτελούν κρίσιμα εργαλεία και κυριολεκτικά "απογυμνωνόμαστε".
Άλλωστε μέχρι το 2020 θα έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια σε ελληνική υπηρεσία, χρόνος που έχουν συμβεί "πολλά" σε ότι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Το κονδύλι για αγορά 20-30 νέων βλημάτων αι συνολική αναβάθμιση δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και δεν έχει σχέση με τα περίπου 2 δισ. ευρώ των F-16, αλλά σε αυτή την συγκυρία, δυστυχώς η χώρα αναζητεί ακόμα και αυτά τα "ψίχουλα".
Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300PMU2 «Favorit» στο επίπεδο του οποίου έχει αποφασιστεί να γίνει προσπάθεια να αναβαθμιστεί το ελληνικό σύστημα, είναι μια εκ βάθρων εκσυγχρονισμένη έκδοση του S-300PMU1 με βλήματα που εμπλέκουν τα εχθρικά μαχητικά, τους εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή και τα βλήματα cruise σε ακτίνα 200 χλμ. έναντι των 150 χλμ. του "PMU1".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...