Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Όποιος ξέρει περί….Mutually Assured Destruction δεν γράφει τέτοιες βλακείες.




Μόνο τους ξυπόλυτους βομβαρδίζουν.
Μετά την δυναμική εμφάνιση των ΗΠΑ στην Συρία με τους αιφνίδιους Αμερικανούς βομβαρδισμούς στην συριακή βάση της Χομς, ένα καινούργιο μετώπιο με την Ρωσία ανοίγει ο ίδιος ο Τραμπ, στα Βαλκάνια αυτή την φορά, όπως μεταδίδουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όπως αναφέρεται, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά ενέκρινε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που έρχεται σε κάθετη αντίθεση με τις ρωσικές προειδοποιήσεις να μην επιχειρήσει το ΝΑΤΟ να επεκταθεί στα δυτικά Βαλκάνια γιατί θα προκαλέσει την ρωσική αντίδραση.
Σημειωτέον όλα αυτά λίγες μόνο μέρες μετά την επανεκλογή στην Σερβία του Αλεξάντερ Βούτσις που συνεργάζεται στρατιωτικά με την Ρωσία και την συνεχιζόμενη εσωτερική αποσταθεροποιητική κρίση στα Σκόπια.
Παρ’ όλα αυτά όπως φαίνεται, πως το Βαθύ αμερικανικό Κράτος έχει πάρει το πάνω χέρι και ο Τραμπ έχει υποκύψει ή εκβιάζεται να υπακούει στις προκλητικές του απαιτήσεις, ακόμα και αν οδηγήσει έτσι τα πράγματα σε παγκόσμια σύρραξη.
nikosxeiladakis.gr
 
Το δόγμα είναι γνωστό σαν Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (Mutually Assured Destruction ή MAD).

Οι δύο υπερδυνάμεις μπήκαν σε μακρόχρονη κούρσα εξοπλισμών και συγκρότησης ισχυρότατων στρατιωτικών δυνάμεων με τον φόβο ξεσπάσματος πιθανής γενικευμένης σύρραξης.
Κομβικό ρόλο είχαν ιδιαίτερα τα πυρηνικά όπλα και τα συστήματα μεταφοράς τους (υποβρύχια  στρατηγικά βομβαρδιστικά, βαλλιστικοί πύραυλοι κλπ). Και οι δύο πλευρές διαθετουν κολοσσιαία οπλοστάσια πυρηνικών όπλων προκειμένου να εξασφαλισθεί η βέβαιη ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου εάν αυτός επιχειρούσε πρώτος επίθεση με ατομικά ή συμβατικά όπλα. Το δόγμα αυτό είναι γνωστό σαν Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (Mutually Assured Destruction ή MAD).
 Οι ΗΠΑ και Ρωσία  έχουν την αμοιβαία εξασφαλισμένη δυνατότητα καταστροφής με την εξέλιξη των πυρηνικών όπλων στη γνωστή τριάδα (χερσαία σιλό πυραύλων, πύραυλοι σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια). Ακόμη και ο πιο τέλειος αιφνιδιασμός άφηνε στον αντίπαλο δυνατότητα δευτέρου πλήγματος με νομοτελειακή την αμοιβαία καταστροφή πιο γνωστή ως ισορροπία του τρόμου. Η μόνη φορά που δοκιμάστηκε η ισορροπία στα άκρα ήταν στην κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...