Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Κατέπεσε ελικόπτερο. Δυστυχώς δεν ήταν μέσα ο… Καμμένος.



Αγωνία για στρατιωτικό ελικόπτερο που χάθηκε στην Κοζάνη
- Από τις 07:50 έχει χαθεί το στίγμα του
- Συναγερμός στο Πεντάγωνο, έρευνες από στρατό και πυροσβεστική
Μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Βούρινος Κοζάνης, όπου έχει πέσει ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το... οποίο φέρεται να είχε τέσσερα άτομα πλήρωμα. Το ελικόπτερο χάθηκε ξαφνικά από τα ραντάρ.

Σε εξέλιξη  βρίσκονται έρευνες τόσο του στρατού όσο και της αστυνομίας, ενώ δεν έχει γίνει τίποτε περαιτέρω γνωστό είτε για την τύχη του πληρώματος είτε για τα αίτια του ατυχήματος...
Το στρατιωτικό ελικόπτερο UH-1H εκτέλεσε πτήση από Αθήνα προς τη Λάρισα και από εκεί θα μετέβαινε στην Κοζάνη. Αφού εκτέλεσε το πρώτο μέρος προς τη Λάρισα, συνέχισε για Κοζάνη, αλλά στη συνέχεια χάθηκε το σήμα του. Στρατιωτικές δυνάμεις χτενίζουν την περιοχή του Σαραντάπορου για να το εντοπίσουν

Πριν από δέκα χρόνια είχε πέσει περίπου στην ίδια περιοχή άλλο ένα ίδιο ελικόπτερο και είχαν σκοτωθεί τέσσερις στρατιωτικοί. .



Τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στον πόλεμο του Βιετνάμ, ήδη από τον Απρίλιο του 1962, προτού επισήμως οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο αυτό. Τα πιο βελτιωμένα Χιούι με αυξημένη μεταφορική ικανότητα, τα UH-1H, όπως αυτά που ανήκουν στο στόλο της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, άρχισαν να παράγονται για το στρατό των ΗΠΑ το 1967.
 Το 1970, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν εκεί πάνω από 3.900 ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο τρίτα ήταν Χιούι. Πάνω από 5.500 είχαν κατασκευάσει οι Αμερικανοί μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982.
 Στην Ελλάδα τα ελικόπτερα αυτά πρωτοήρθαν το 1969. Άρχισαν τότε να παραδίδονται σταδιακά μέχρι το 1981 στην Αεροπορία Στρατού που ο στόλος της, με την παραλαβή μερικών ακόμα μεταχειρισμένων από το στρατό των ΗΠΑ το 1993, έφτασε να αριθμεί τα 101 Χιούι. Βεβαίως, σήμερα, στην ουσία δεν ξεπερνούν τα 35-40 τα πλήρως επιχειρησιακώς ενεργά, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αυτά τα παλαίμαχα μεταφορικά ελικόπτερα.
 Την 1η Ιουνίου 2004, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του υπουργείου Άμυνας απέρριψε ως ασύμφορο λόγω παλαιότητας τον εκσυγχρονισμό των Χιούι που τίθενται πια σε διαδικασία απόσυρσης. Απο τότε είχαμε 2 πτώσεις και 7 θανάτους στελεχών. 







Σύμφωνα με πληροφορίες στο ελικόπτερο επέβαινε ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Ιωάννης Τζανιδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...