Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πως το θέλετε; Χαλάλ,… κόσερ, η… ότι να΄νε …στην σούβλα.




Η  αλματώδη αύξηση των λαθρομεταναστών - ισλαμιστών έκανε την αγορά τροφίμων να προσαρμοστεί στα Νέα δεδομένα, δηλαδή στον μεγάλο αριθμό πιστών στο Ισλάμ και να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε στα ράφια των Super Market κρέατα και όχι μόνο που θα τα έχει ευλογήσει και εγκρίνει ο Ιμάμης.
Έτσι κανόνες για τη σφαγή ζώων, στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου δίνοντας την δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα μια τεράστιας αγοράς ειδικών τροφίμων, αποκτώντας πιστοποιήσεις "χαλάλ" (Halal, για τους μουσουλμάνους) και "κόσερ" (Kosher, για τους Εβραίους).

Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση θεσπίζονται εθνικοί κανόνες αναφορικά με τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες κατά τη θανάτωση των ζώων.
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων και της έκδοσης και ανάκλησης του προσωρινού πιστοποιητικού ικανότητας για το προσωπικό που ασχολείται με τη σφαγή των ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων.

Τι είναι το Χαλάλ

Η λέξη Halal (Χαλάλ) είναι αραβική και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είτε είναι αντικείμενο, είτε είναι προϊόν ή πράξη. Η πιστοποίηση Halal χαρακτηρίζει την συμμόρφωση προϊόντων τροφίμων στους κανόνες της Ισλαμικής Θρησκείας και απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως τα καθιερωμένα συστήματα υγιεινής, η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος από το χωράφι στο τραπέζι, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η σήμανση και η συνεχής παρακολούθηση του.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πιστοποίησης Χαλάλ στην Ελλάδα, ο τρόπος σφαγής του ζώου, πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένη διαδικασία και επίκληση του Αλλάχ. Η σφαγή του ζώου γίνεται με κοφτερό μαχαίρι στο λαιμό και το αίμα από τις φλέβες πρέπει να αποστραγγίζεται.

Για τα ζωικά προϊόντα, σχεδόν όλα τα τρόφιμα θεωρούνται Halal εκτός από αυτά που περιέχουν Χοιρινά και τα παράγωγα αυτού.

Τι είναι το Κοσέρ

Κοσέρ (Kashrut) αναφέρεται στους νόμους και τις διαδικασίες παρασκευής, διατήρησης και κατανάλωσης τροφίμων του εβραϊκού λαού.

Η μέθοδος Κόσερ αποκλείει την αναισθητοποίηση του ζώου κατά τη σφαγή, σε αντίθεση με τις μεθόδους που εφαρμόζονται στα πιστοποιημένα σφαγεία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγω Θέλω την κατσίκα της φωτο στα...σεντόνια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...