Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Δημοψήφισμα. Έγινε το αναμενόμενο.



Προβάδισμα Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα στην Τουρκία .Στο 3% έχει πέσει η διαφορά μεταξύ ΝΑΙ (51,50%) & ΟΧΙ (48,50%). Καταμετρημένο το 96,41% των ψήφων. Το «Ναι» φαίνεται να επικρατεί του «Όχι», καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.




«Το δημοψήφισμα δεν είναι μία «συνηθισμένη» ψηφοφορία αλλά μία ψήφος για το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν, λίγη ώρα αφότου έριξε την ψήφο του σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη στην λογική και στα κριτήρια του τουρκικού λαού και εκφράζοντας την ελπίδα πως θα αναδειχθεί το «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) (του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που το Σάββατο είχε παρομοιάσει το προωθούμενο προεδρικό σύστημα με «λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό».






Το δημοψήφισμα θα αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Θα καταργηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος, ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό, θα είναι πλέον ο επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της κυβέρνησης καθώς και επικεφαλής του κράτους.
Ο πρόεδρος θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, να διορίζει και να καθαιρεί υπουργούς και να εκδίδει σε κάποιες περιπτώσεις διατάγματα.
Ο πρόεδρος θα επιτρέπεται εξάλλου να διατηρήσει σχέση με κάποιο πολιτικό κόμμα.
Με το ισχύον σύστημα ο πρόεδρος απαιτείται να κόβει τουλάχιστον εικονικά τους κομματικούς του δεσμούς και να κυβερνά ως "ουδέτερος".
Με λίγα λόγια, εφόσον ο πρόεδρος θα αποκτήσει μεγάλες εξουσίες σύμφωνα με τις προταθείσες αλλαγές, το δημοψήφισμα είναι μια ψήφος για τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.
Οι προτεινόμενες αλλαγές επιτρέπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, το κοινοβούλιο θα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρακάμπτει τις προεδρικές αποφάσεις, να διεξάγει έρευνες ακόμη και να παραπέμπει τον πρόεδρο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις 9 δεν κλεινουν οι καλπες;

Ανώνυμος είπε...

Όχι .Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώνονται στις 9 το βράδυ. Οι κάλπες κλείνουν στις 5.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για την απαντηση, το διαβασα και πριν λιγο.

Ανώνυμος είπε...

Ρε ixnos δεν έχεις σιχαθεί να δικαιώνεσαι.Πάλι μέσα έπεσες.

Ανώνυμος είπε...

Θα βαρεθεις να το λες μεχρι να συνηθισεις, τα εχουμε πει δεν παιζεται σε πολιτικη σκεψη και πολιτικο παρασκηνιο.
Αλλο ηθελα να σχολιασω, βασικα για ποζεραδες ηξερα τους Manowar και τους Kiss αλλα εδω ειμαστε σε αλλο επιπεδο.
http://www.pronews.gr/portal/20170416/politics/aytodioikisi/102232/o-giorgos-patoylis-sernei-ton-horo-sto-pashalino-glenti-toy

Ανώνυμος είπε...

Το σόκιν είναι μιλάμε εμείς εδώ, για οριακή η πύρρειο νίκη του Ερντογαν .Ποιοι ; Aυτοί που ανεχόμαστε ένα πρωθυπουργό του 10% άντε λίγο παραπάνω ,να μας πηδάει μέρα νύχτα. Έλεος.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα συμπληρώσω και για τα περί νοθείας. Επειδή έχω υπάρξει εκλογικός αντιπρόσωπος και μέλος σε εφορευτικές επιτροπές, η νοθεία που γίνετε στην δημοκρατική Ελλάδα είναι ασύλληπτη. Όλα τα μικρά κόμματα επειδή δεν έχουν αντιπροσώπους τα «εξαφανίζουν».Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί. Ίσως να πήραν από εμάς τεχνογνωσία οι Τούρκοι.

Ανώνυμος είπε...

Μιλανε για νοθεία τα νεοταξικά παπαγαλάκια . Ποιοί αυτοί πού εκθείαζαν τη μετατροπή τού ΟΧΙ σέ ... ΝΑΙ , στά μνημόνια στην Ελλάδα στό δημοψήφισμα . Αλλα όταν τα παίρνεις καί τόν παίρνεις κιόλας από το Ρόθτσιλντ , όλλα γίνωντε.....
Ετσι δέν είναι βρωμονεοταξικά ψοφήμια ??.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...