Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό, και ναι στον..Γερμανισμό



Περιχαρής για την νίκη του κόμματός του στις Ολλανδικές εκλογές αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έκανε τις πρώτες δηλώσεις του σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. 
Τόνισε ότι το κόμμα του φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη για τρίτη συνεχόμενη φορά στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Ο Ρούτε επισήμανε επιπλέον ότι απόψε η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ υπογράμμισε  ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας.
Η «μάχη» που έγινε εντός των τειχών της Ολλανδίας το Σάββατο με τους Τούρκους υπουργούς να μη γίνονται ευπρόσδεκτοι στη χώρα για να απευθυνθούν στους πολίτες της «καθάρισε» τον εκλογικό αγώνα ο Μ.Ρούτε κατά του Γ.Βίλντερς. 
Οδυνηρή όμως ήττα υπέστη το Εργατικό κόμμα στο οποίο ανήκει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ . Χάνει 29 από τις έδρες που κατείχε στο προηγούμενο Ολλανδικό Κοινοβούλιο κατακτώντας μόλις 9 έδρες! 
Με ένα tweet του ο αρχηγός του PVV Γκέερτ Βίλντερ αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς τους μιλώντας για πρώτη νίκη, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στον πολιτικό του αντίπαλο Μάρκ Ρούτε. 
 Ο Μαρκ Ρούτε "δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls, βάσει των οποίων το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές έναντι των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας 31 έδρες. Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) λαμβάνει 19 έδρες.
Ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία.
Το Politico εκτιμά ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνητικό συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων. Μία συμφωνία του Ρούτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους κεντρώους του D66 και την Πράσινη Αριστερά ή συνεργασία ανάμεσα στους τρεις πρώτους και το Εργατικό Κόμμα. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν ακόμη και μήνες, προβλέπει ο Guardian. Ο μέσος όρος στην Ολλανδία για αυτή τη διαδικασία είναι τρεις μήνες και το ρεκόρ για αυτές τις συζητήσεις είναι πάνω από 200 ημέρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Το Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα στις ολλανδικές εκλογές. Ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ έγραψε στο Twitter: «Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».
Λίγη ώρα αργότερα, η Καγκελάριος συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ρούτε. «Ανυπομονώ για περαιτέρω καλή συνεργασία μας ως φίλοι, γείτονες, Ευρωπαίοι», του είπε.
Ο Μάρτιν Σουλτς από την άλλη έγραψε στον λογαριασμό του: «Ο Γκερτ Βίλντερς δεν μπορούσε να κερδίσει. Είμαι ανακουφισμένος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη».
«Η πλειονότητα των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντι-ευρωπαϊκούς λαϊκιστές. Αυτό είναι μια καλή είδηση. Σας χρειαζόμαστε ισχυρούς», έγραψε στο Twitter το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τη νίκη του Ρούτε επί του ακροδεξιού αντιπάλου του πανηγύρισαν και άλλοι Ευρωπαίοι. «Μία ψήφος για την Ευρώπη, μία ψήφος κατά των εξτρεμιστών», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Συγχαρητήρια στους Ολλανδούς γιατί σταμάτησαν την άνοδο της ακροδεξιάς», έγραψε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό στο Twitter.


Η περίπτωση Βίλντερς χαρακτηρίζει την σημερινή Ευρώπη: ανεξάρτητα από το ποια θεση  κερδίζει  στις ολλανδικές εκλογές, αν κατακτήσει το 13, το 15 ή το 20% του κατακερματισμένου εκλογικού σώματος, ο Γκεερτ Βίλντερς είναι ο νικητής ….πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Ο 53χρονος ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Ελευθερίας (sic), που ζητά την απαγόρευση του κορανίου και το κλείσιμο μουσουλμανικών τεμενών, κατάφερε να επιβάλλει την δική του πολιτική ατζέντα στην προεκλογική περίοδο: να στρέψει την συζήτηση στο Ισλάμ και την ενσωμάτωση των Μουσουλμάνων προσφύγων και λαθρομεταναστών.
Από το σλόγκαν του Βίλντερς «Η Ολλανδία και πάλι στα χέρια μας» ο Ρούτε έκανε κεντρικό του σύνθημα ένα μήνυμα προς τους μετανάστες: «Συμπεριφέρσου κανονικά ή φύγε». Τάχθηκε επίσης υπέρ τα παιδιά στα σχολεία να μαθαίνουν υποχρεωτικά τους στίχους του εθνικού ύμνου. Οι χωρίς προηγούμενο επιθετικές κινήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης εναντίον των Τούρκων υπουργών που ήθελαν να μιλήσουν στην Ολλανδία, εξυπηρέτησαν τις ίδιες πολιτικές σκοπιμότητες. Αδιαφορώντας παγερά για την βοήθεια που έδινε στον Ερντογάν για να παίξει το εθνικιστικό του χαρτί, ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίστηκε απέναντι στην Τουρκία βιλντερικότερος του Βίλντερς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...