Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Έρχονται από την πίσω πόρτα, τα ….ευφυή σύνορα.



«Έξυπνα σύνορα» αποκαλείται το εγχείρημα στην κοινοτική ορολογία. Προβλέπει μία τράπεζα δεδομένων, στην οποία θα αποθηκεύονται τα στοιχεία εισόδου και εξόδου, αλλά και τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων όσων έρχονται με βίζα στην Ευρώπη. Η καταγραφή θα γίνεται δήθεν για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να εντοπιστούν οι αποκαλούμενοι overstayers, δηλαδή όσοι παραμένουν κρυπτόμενοι στην ΕΕ, παρότι η βίζα τους έχει λήξει.

Κοινός λένε στόχος  πλέον είναι για την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, να μπει η Ευρώπη σε μία «γυάλα», μέσω ενός πλέγματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών της Ε.Ε., για τον αποτελεσματικότερο, όπως υποστηρίζεται, «έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», στο όνομα των οποίων θα καταστρατηγούν όλα τα προσωπικά δεδομένα.

Oπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της Επιτροπής Προϋπολογισμών προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, το όλο σχέδιο για την δημιουργία και εγκατάσταση, ενός συστήματος «Μεγάλου Αδελφού» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., χρονολογείται από το ...2013, αλλά δεν είχε ωριμάσει το θέμα. Έπρεπε να γίνουν μερικά στοχευμένα «τρομοκρατικά χτυπήματα» από τους «καλεσμένους Ισλαμιστές»  για να πειστούν και οι θεοί για την αναγκαιότητα του.
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Monika Hohlmeier, που είναι και η συντάκτρια της σχετικής γνωμοδότησης, αποκαλύπτει ότι «υπάρχει σημαντικό κενό στον τομέα των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων και κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί, ενεργώντας μόνο του, να επιτύχει την αποτελεσματική παρακολούθηση της εισόδου/εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών σε όλο το εύρος του χώρου Σένγκεν» και επιχαίρει για την αναμορφωμένη πρόταση της Κομισιόν, με βάση την οποία «θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη ένα ενιαίο αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μέσο.»
 Από το ίδιο έγγραφο γνωμοδότησης αποκαλύπτεται ότι, έχει ήδη συνταχθεί τεχνική μελέτη από την Κομισιόν, σχετικά με τα «ευφυή σύνορα» ενώ, έχει ολοκληρωθεί και τελική έκθεση του πιλοτικού προγράμματος για τα ευφυή σύνορα, η οποία αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που διατύπωσε το Κοινοβούλιο το 2013! Το κόστος εγκατάστασης του «Μεγάλου Αδελφού», για τον δήθεν έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, αφού οι «αστοχίες» είναι άνω του 50% υπολογίζεται γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το πραγματικό κόστος είναι κάτι δις ευρώ , διότι το ποσόν δεν φτάνει ούτε για τις μίζες που θα πρέπει να σπρώξει το λόμπυ των κατασκευαστών. ( Ο μπαγάσας ο Αβραμό που επανάφερε το σχέδιο διάλεξε το κατάλληλο πόστο.)  Θα καλυφθεί δε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ενώ, όπως αποκαλύπτεται  έχει συναποφασισθεί πως οι μετέπειτα λειτουργικές δαπάνες του θα καλύπτονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Εκτός από το Άμστερνταμ, οι δοκιμές συνεχίζονται σε αεροδρόμια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά ??? υποστηρίζει η Χόλμαιερ. «Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ενθαρρυντικές» λέει η γερμανίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Υπάρχουν ερωτήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για παράδειγμα όταν σκανάρονται τα πρόσωπα, αλλά βλέπουμε ότι η αυτοματοποίηση των ελέγχων έχει αποτέλεσμα.

Διχάζουν την Ευρώπη τα «έξυπνα σύνορα»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...