Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ο Σοϊμπλε θέλει να καταργήσει και την…. Κομισιόν.



Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει πλέον να αναλάβει τον έλεγχο τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και να μην τον έχει η Κομισιόν, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως θεωρεί ότι η Κομισιόν έχει δώσει πολύ μεγάλη ελευθερία δράσης σε ορισμένες χώρες, επειδή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθοδηγείται από πολιτικές εκτιμήσεις.
Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι ο Γιούνκερ, έχει αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει «με τον ρόλο του ως ουδέτερος θεματοφύλακας των συνθηκών της Ευρώπης». Για αυτό, ανέφερε, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι μπορούμε να οδηγήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσεις, τον ESM, να αναπτυχθεί σε τέτοια κατεύθυνση σε κάθε περίπτωση για τις χώρες της νομισματικής ένωσης. Ο ESM αποφαινόταν για τις προβλέψεις των προϋπολογισμών όχι από πολιτική άποψη αλλά ανάλογα με τους αυστηρούς κανόνες», είπε ο Σόιμπλε Stuttgarter Zeitung.
Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού τους. Οι προβλέψεις αυτές πρέπει κανονικά να τηρούν δύο βασικά κριτήρια: ποσοστό δημόσιου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ και, κυρίως, δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.
Μέχρι τώρα και παρά την κρίση χρέους, σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις επειδή παραβίασε τους κανόνες αυτούς, των οποίων ο Σόιμπλε είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...