Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζετε ο «χορός» στα Γιάννενα.



"Μπαράζ" μετασεισμών μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.18 το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Πωγώνι του νομού Ιωαννίνων. Περισσότερους από 160 μετασεισμούς μετρούν μέχρι αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Ηπείρου. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα, ενώ στις 5.25 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, στους Αγίους Σαράντα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στις 6.39 το πρωί.
Ανάστατοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες.  Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται τώρα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, και συστήνουν ψυχραιμία στους κατοίκους της περιοχής.
Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών. "Δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός", συμπληρώνει.
«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε».


Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξιγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...