Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

178 οργανισμοί «φαντάσματα» του Δημοσίου με 1.000 «κρυφούς» τεμπελχανάδες.



Ούτε η… κόκκινη προβιά να ήταν.
Την ώρα που εφαρμόζεται η νέα βάρβαρη φοροεισπρακτική πολιτική, με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να ζούνε με… επιδόματα, την αγορά να έχει «στεγνώσει», τους ανέργους να πολλαπλασιάζονται και την όποια ανάπτυξη να είναι σχεδόν μηδενική, η δήθεν κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να μειώσει τις υπέρογκες κρατικές δαπάνες και, κυρίως, να αγγίξει την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου.
Τεράστια ποσά σπαταλούνται για τη συντήρηση και τη διατήρηση Υπηρεσιών και Οργανισμών του κράτους, που κυριολεκτικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης και υπαλλήλους χωρίς κανένα αντικείμενο.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τον ισχνό προϋπολογισμό, χάνονται για ενοίκια σε κτήρια-φαντάσματα και μισθούς σε κρατικούς λειτουργούς που απλώς πιάνουν μια καρέκλα και οι πιο πολλοί είναι… άφαντοι.
Η μεγαλύτερη «πληγή» αυτής της χώρας είναι ότι δεν ξέρει ούτε πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχει.

Αρνούνται την απογραφή.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μέχρι το τέλος του 2015, υπήρχαν Οργανισμοί που αρνούνται την απογραφή και περίπου 1.000 υπάλληλοι που κρύβονται. Ή μήπως δεν κρύβονται και οι μισθοί τους πάνε κάπου αλλού;
Συνολικά, 178 φορείς-φαντάσματα του Δημοσίου αναζητούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους, καθώς δεν έχουν απογραφεί ακόμα. Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016, δεν είχαν απογραφεί 350 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου. Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου απεγράφησαν 182 νέοι φορείς, από τους οποίους οι 25 είναι ΝΠΙΔ και Δημοτικές Επιχειρήσεις και οι 157 φορείς του Δημοσίου.
Στα 178 Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που δεν έχουν απογραφεί, με βάση τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, περιλαμβάνονται ΝΠΙΔ που δεν εντάσσονται στο μητρώο των φορέων του κράτους, όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η Εστία Ναυτικών, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ομάδες ΝΠΙΔ, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι οποίες εφαρμόζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης δεν απογράφουν το προσωπικό τους.

Σε αυτό το χάος, ανακαλύπτει κάποιος τους εξής οργανισμούς:
Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
«Δημήτριος Βικέλας» ΝΠΔΔ Δήμου Κηφισίας (ένας από τους πολλούς φορείς του Δήμου Κηφισιάς).
Αναπτυξιακός Σύνδεσμος ΟΤΑ Ικάριας-Φούρνων.
Αρχείο -Μουσείο Παλαιών Χαρτών και Χαρακτικών Αττικής Δήμου Παπάγου -Χολαργού.
Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.
Δελήχειο Ίδρυμα Αντώνιου & Ευαγγελίας Δεληχά (στον Τύρναβο, όπου για δαπάνη αγοράς σωλήνα 10 ευρώ απαιτήθηκαν επτά έγγραφα και υπογραφή του προέδρου του ΔΣ: στοιχεία από τη «Διαύγεια»).
Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη Διρφύων-Μεσσαπίων (ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ.).
Δημοτικό Ιερό Ίδρυμα Αγίας Τριάδας Γύρλας.
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φυσικής του Στερεού Φλοιού της Γης (το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει άλλα πέντε αντίστοιχα ινστιτούτα).
Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ.
Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών &Μεταβυζαντινών Μνημείων (στο site του αναφέρει μόνο τη συντήρηση ενός μνημείου εκτός Ελλάδος….).
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό.
Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (έδρα Ρόδος, 11μελές ΔΣ που διορίζεται από τον υπ. Δικαιοσύνης).
Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου (ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων έδωσε μάχη το 2014 να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του).
Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) Δήμου Καλαμαριάς.
Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΔΑΚ): προτελευταία απόφαση, η έγκριση δαπάνης για το βιολογικό πλύσιμο αυτοκινήτου με κόστος 70 ευρώ. Φορολογούμενοι, έτσι διαφυλάσσεται η αγιορείτικη κληρονομιά. Γιατί το πλύσιμο κοστίζει γενικώς μόνο 10 ευρώ…
Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη Δήμου ιεράς πόλεως Μεσολογγίου.
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν Δήμου Βύρωνα.
Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Λιμένα Ρόδου (επί 50 για τα 50 λιμάνια της χώρας).
Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας(επταμελές ΔΣ, επιχορηγείται από το υπ. Γεωργίας).
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Φ. Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Οίκος Αμπέλου και Κρασιού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Το κορυφαίο:
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς «Ανδρέας Παπανδρέου»Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας (σύνολο ετήσιων εξόδων 308.000 ευρώ).
Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής.

Ερωτήματα και σπατάλη

Λειτουργούν ακόμα φορείς που προκαλούν ευλόγα ερωτήματα:
Φορέας για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της παλιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με πρόεδρο και μέλη που πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών, για να καταφέρουν –επιτέλους– να πουλήσουν ό,τι απέμεινε από τον πρώην εθνικό αερομεταφορέα.
Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (το μουσείο έχει χτιστεί, λειτουργεί αλλά ο Οργανισμός δεν καταργήθηκε…). Έχει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες και, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη, κατέληξε και αποφάσισε… ομόφωνα να διατεθούν 59 ευρώ για να αγοραστεί μία θήκη κινητού τηλεφώνου! Την ιστορική αυτή απόφαση πήραν τα επτά από τα εννέα μέλη του ΔΣ που ήταν παρόντα.
Αίσθηση προκαλούν, επίσης, τα αποτελέσματα των παράλληλων ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς διαπιστώθηκε ότι 404 Οργανισμοί του Δημοσίου εξακολουθούν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας και με άγνωστο αριθμό εργαζομένων.
Μάλιστα, συνολικά 404 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν απογραφεί, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.

Μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα:


Η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση (υπουργείο Εθνικής Άμυνας) έπρεπε να είχε καταργηθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί η οικονομική εκκαθάριση, η παράδοση του αρχείου, ενώ και η έκθεση καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκε δεν έχει εγκριθεί προς το παρόν.
Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων (υπουργείο Δικαιοσύνης) καταργήθηκαν, εκτός από εκείνες που βρίσκονται σε πόλεις οι οποίες είναι και έδρες Εφετείων. Παρ’ όλα αυτά, το προσωπικό υπηρετεί κανονικά, καθώς δεν έχει ρυθμιστεί η μεταφορά του, και φυσικά εξακολουθούν και όλες οι δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Η διαδικασία όχι μόνο εκκρεμεί, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί και πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς πέραν των άλλων δεν έχουν λυθεί και ζητήματα συναρμοδιότητας.
Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) καταργήθηκε το 2010. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις το επόμενο έτος, οι 18 υπάλληλοί του (17 ΙΔΑΧ και ένας δικηγόρος) μετακινήθηκαν σε άλλους φορείς. Η διαδικασία κατάργησής του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις προς αναδόχους έργων. Έχει συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής για τα έργα που είχε αναθέσει το ΙΜΕΠΟ, των οποίων η αποπληρωμή εκκρεμεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Εσωτερικών στην τακτοποίησή τους, ενώ η μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών και ταμειακών υπολοίπων βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία του ΓΛΚ.
Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ) τελεί υπό εκκαθάριση από το 2010. Ωστόσο, με τη διαδικασία της εκκαθάρισης άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια συσσωρευμένες οικονομικές εκκρεμότητες πολλών ετών. Οι σημαντικότερες; Υποχρεώσεις προς πρώην εργαζομένους, προς τεχνικές εταιρείες, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή επίκειται να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι το λογιστήριο δεν ήταν τακτοποιημένο και η οργάνωσή του για να υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία απαίτησε πολύ χρόνο και τη συνδρομή ορκωτών λογιστών. Παράλληλα με τη ΔΕΠΟΣ, τέθηκαν σε εκκαθάριση δύο κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε, η μία με τον Δήμο Καβάλας και η δεύτερη με τον Δήμο Ταύρου. Τα ακίνητα της επιχείρησης δεν είναι καταγεγραμμένα, υπάρχουν εκκρεμότητες σε εκμισθωμένα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΕΠΟΣ, ενώ για το κλείσιμο γραφείων της και των εργολαβιών σε όλη την Ελλάδα οι υπηρεσίες ζητούν πρόσθετο χρόνο.
Η Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης απασχολούσε έναν υπάλληλο αποσπασμένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου και επέστρεψε. Ακόμη και με αυτόν τον έναν υπάλληλο, δημιουργήθηκαν δαπάνες διαφόρων κατηγοριών (μισθώματα, λογαριασμοί, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων που εκκρεμούν κ.ά.), ενώ εκκρεμούν αγωγές τρίτων εις βάρος της Όπερας Θεσσαλονίκης.
Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ καταργήθηκε το 2011. Εξακολουθεί να έχει ακίνητη περιουσία, όπως και εξοπλισμό και αρχειακό υλικό, που έχουν αποθηκευτεί σε μισθωμένες αποθήκες του Ελληνικού. Η κινητή περιουσία που αφορά καλλιτεχνικές συλλογές έχει παραχωρηθεί με παρακαταθήκη φύλαξης στο Μουσείο Φωτογραφίας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Απομένει να διακανονιστούν δαπάνες από μισθώματα, λογαριασμούς, συμβόλαια συντήρησης, έργα αναδόχων κ.ά. Η εκκαθάριση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά εκκρεμεί η επικύρωση διοικητικών πράξεων από τη Γενική Συνέλευση του Μετόχου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα λειτουργούσαν υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο!

Κορυφαία παραδείγματα:
Στην Πάτρα, μέχρι χθες, δημοτική εταιρεία είχε 5μελές διοικητικό συμβούλιο, αλλά κανέναν εργαζόμενο.
Στο υπουργείο Παιδείας λειτουργούσε (και λειτουργεί) Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, αλλά –εδώ και χρόνια– δεν έχει πλέον αντικείμενο.
Επίσης στο υπουργείο Παιδείας, λειτουργούσε Διεύθυνση Εξωσχολικών Οργανώσεων με τρία τμήματα και αντίστοιχους προϊστάμενους, αλλά –και πάλι– χωρίς κανέναν υπάλληλο.
Χωρίς αντικείμενο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στο υπουργείο Τουρισμού Τμήμα Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης.
Το ίδιο συνέβαινε και με το Τμήμα Δακτυλογράφησης και Αντιπαραβολής και το Γραφείο Σχεδιαστηρίου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...