Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αμφιβάλλει κάποιος ότι τελικά ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι οι Τούρκοι;



Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο οι ηγέτες δεν μπορούν να τα βρουν πάνω στο πλάνο της Τουρκίας για το προσφυγικό και θα το εξετάσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Διαφωνία υπάρχει στη Σύνοδο Κορυφής ακόμα και για το πότε θα ληφθεί απόφαση.
Χώρες που διαφωνούν με τα σενάρια που προτείνονται δεν θέλουν απόφαση σήμερα. Συγκεκριμένα οι χώρες της ομάδας Βίζενγκραντ διαφωνούν με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύριοι επειδή η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. Ο Ματέο Ρέντσι αρνείται να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία αν δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για την ελευθερία του Τύπου.
Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους, οι ευρωπαίοι διπλωμάτες καταβάλουν προσπάθειες για να κατανοήσουν τις τουρκικές προτάσεις. 
Με βάση τα όσα αναφέρουν οι Τούρκοι χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που είναι άγνωστες για την Ευρώπη, ενώ για λέξεις όπως η "εκκένωση" οι διπλωμάτες δεν μπορούν να αντιληφθούν ποιό νόημα δίνουν οι Τούρκοι σε αυτή τη λέξη.
H Τουρκική πλευρά, για να επιτευχθεί συμφωνία ζητάει αφενός να υπάρξει εκκένωση των ελληνικών νησιών από τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, καθώς υπάρχει ο φόβος πως όταν θα ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις, η Ελλάδα να επιστρέψει στην Τουρκία τους πρόσφυγες από τα νησιά. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου οι τελευταίες προτάσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν ως σκοπό τη διάσωση των προσφύγων, την αποθάρρυνση των διακινητών ανθρώπων και την είσοδο σε μια νέα εποχή για τις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας
Οι προτάσεις της Τουρκίας, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν σε προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης με την Ε.Ε., περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των χρημάτων που θα δοθούν στην Άγκυρα για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων (από 3 σε 6 δισ. ευρώ), καθώς και την κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν από τα τέλη Ιουνίου 2016 και εξής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο θα διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται πρόσφυγες απευθείας από τη γείτονα χώρα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που δημοσίευσε το Reuters - Ένας πρόσφυγας στην Τουρκία, ένας στην ΕΕ!
Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Όπως τονίζουν Ευρωπαίοι και Τούρκοι αξιωματούχοι, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας, ενώ διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αργότερα σήμερα .
Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.
Η ΕΕ θα προσφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως τα τέλη του 2018 για να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές να παράσχουν στέγη στους Σύρους, το τελικό δηλαδή ποσό να είναι διπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί ως σήμερα.
Παράλληλα, θα χαλαρώσει τους όρους για τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν το χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι σχεδιαζόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...