Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Δυο σκύλοι μαλώνουν όλους, για ….ξένο αχυρώνα.





Όταν κάνεις έναν αγώνα έχεις στόχο να κερδίσεις τα πάντα, πολλά ή μερικά από τα αιτήματά σου. Αγωνίζεσαι, διεκδικείς, παλεύεις να δικαιωθείς εκεί που θεωρείς ότι σε αδίκησαν. Όταν όμως διεκδικείς χειρότερες συνθήκες και αρνείσαι, μέχρι το τέλος, να συζητήσεις, ενώ σε καλούν για να συζητήσεις όσα διεκδικείς, προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει. Ή δεν έχεις κατανοήσει ή θέλεις αλλού να πας τον αγώνα.

Για να μην νομίζουν ότι ξεχνάμε τι πολιτικά αποβράσματα είναι, τους θυμίζουμε τι έλεγαν ο ένας για τον άλλον πριν γίνουν σύμμαχοι.


 Η συζήτηση πήρε φωτιά όταν ο Γιώργος Τζωρτζάκης κατηγόρησε τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη ότι κατά το παρελθόν λειτουργούσε κομματικά παίζοντας τα παιχνίδια της Ν.Δ. Μάλιστα, όταν ο κ. Ιερωνυμάκης μίλησε για τη σύγκρουση που είχε με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη το Φεβρουάριο του 2009, όταν χτυπήθηκαν οι αγρότες από τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ δήλωσε πως μετά τα γεγονότα εκείνα οι αγρότες της Κρήτης πήγαν στη Βουλή, αλλά αρνήθηκαν να συνομιλήσουν με τον κ. Μαρκογιαννάκη. Ο μόνος που δέχτηκε τότε να συζητήσει μαζί του ήταν ο κ. Ιερωνυμάκης!

«Είσαι τελικά βρόμικος άνθρωπος», του είπε ο κ. Ιερωνυμάκης. «Όλοι γνωρίζουν ότι εγώ τότε κατήγγειλα δημόσια τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και χάλασα τις σχέσεις μου μαζί του. Αλλά εγώ δε σε ακούω πλέον. Ειλικρινά στο λέω. Είσαι ένας κοινός απατεώνας. Για το λόγο ότι αυτήν τη στιγμή εκπροσωπείς μια οργάνωση που είναι ψεύτικη. Σηκωθείτε φύγετε από 'κει πέρα, ειδάλλως προσβάλλετε τον αγροτικό κόσμο. Και κάθεστε και λέτε βλακείες στον αγροτικό κόσμο για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γιατί; Παίρνετε επιχορηγήσεις, κύριε Τζωρτζάκη; Απαντήστε. Γιατί κάθεστε σε αυτήν την καρέκλα, αφού έχει λήξει η θητεία σας; Κρατάτε σε ομηρία τον αγροτικό κόσμο. Κάντε ό,τι θέλετε. Έχετε γίνει πλέον γραφικός. Δε σας ακούω πλέον»..." 

Ακούστε και τη συζήτηση στο βίντεο της εκπομπής του 9,84 για να πάρετε μια γεύση...

 Η παγκρήτια επιτροπή αγώνα, λοιπόν, εμφανίστηκε να στέλνει προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και να συμμετέχει στις διαδικασίες του διαλόγου με τον πρωθυπουργό. Ε, ποιος είδε τον πρόεδρό της Πρίαμο Ιερωνυμάκη και τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, Γιώργο Τζωρτζάκη, και δεν τους φοβήθηκε! Κανένα διάλογο δεν κάνουμε, φωνάζουν εδώ και 2 μέρες στα μέσα της Κρήτης! Με κανένα! Και καταγγέλλουν όποιον πάει να συζητήσει. Όποιο μπλόκο στείλει προτάσεις ή πάρει μέρος στον διάλογο! Ίσως έχουν άλλους λόγους να μη θέλουν να συζητήσουν τα προβλήματα που έθεσε και θέτει ο αγροτικός αγώνας. Κι ας ήλθε καθυστερημένα αυτός ο αγώνας. Κι ας έκανε το αγροτικό κίνημα ότι δεν κατάλαβε πως στην Ελλάδα ο αγροτικός τομέας έχει διαλυθεί προ πολλού, κι ας μην κατάλαβε ότι υπήρξαν άλλα 5 χρόνια μνημονίων, εκατομμύρια άνεργοι, χιλιάδες αυτόχειρες, εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένοι, άστεγοι, νεομετανάστες, ξεπούλημα της χώρας κλπ.
Γιατί όμως ο πρόεδρος της παγκρήτιας επιτροπής και ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ και μέλος της επιτροπής (αλλά και άλλα μέλη της επιτροπής) δεν θέλουν να συζητήσουν καν;
Η παγκρήτια επιτροπή αγώνα είναι γνωστό ότι έχει στη σύνθεσή της μερικά από τα γνωστά αγροτικά στελέχη του πράσινου και γαλάζιου χώρου, κατάλοιπα μιας εποχής που οδήγησε στην πραγματικότητα τον αγρότη και την οικονομία του πρωτογενούς τομέα σε διάλυση. Κι ας λένε τώρα εκείνοι οι ίδιοι ότι τώρα διαλύεται... Προφανώς τόσα χρόνια δεν έβλεπαν, καθώς δεν τους το επέτρεπε η ενασχόληση με τις κομματικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ή στα όργανα που δημιουργούσαν οι κυβερνήσεις τους, ακόμα και μέσα στην εποχή των μνημονίων...
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά από τα μπλόκα των αγροτών της Κρήτης έγιναν χωρίς να υπάρχει καμιά σχέση με την επιτροπή. Πιθανώς το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κινήματος στην Κρήτη αναπτύχθηκε επειδή ακριβώς δεν υπήρχε και δεν ενεπλάκη η επιτροπή. Για παράδειγμα, ο αγώνας των αγροτών στις Αρχάνες έγινε με απόφαση και ενέργειες των ίδιων των αγροτών, κυρίως των νέων αγροτών. Εκεί δε δέχτηκαν να καπελωθούν ούτε από "κομματικές γραμμές" ούτε από γνωστούς αγροτοπατέρες. Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του νησιού.
Και φαίνεται ότι όποτε υπήρχε εμπλοκή τους, τα πράγματα διαμορφώνονταν χειρότερα. Όπως είναι η περίπτωση μπλόκων στο νησί που ζήτησαν την εφαρμογή ενός μνημονιακού νόμου που ψήφισε το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και προέβλεπε τη φορολόγηση όλων των αγροτικών εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων αλλά και των αποζημιώσεων για καταστροφές, από το πρώτο ευρώ! Νόμος που καταργήθηκε τον Μάιο του 2015, με τροπολογία που πέρασε η τότε αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία πριν μερικές ημέρες, με δήλωσή της αποκάλυψε το πρωτοφανές αίτημα αγροτικών μπλόκων, ανάμεσα στα οποία ήταν και της Κρήτης (δείτε εδώ). Κι η Νάντια προφανώς δεν υποστηρίζει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, καθώς έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ κι έχει ενταχθεί στη ΛΑΕ.
Η παγκρήτια επιτροπή, υπό τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, είναι αυτή που, για λογαριασμό των αγροτών του νησιού πήρε τις αποφάσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο αλλά και τις μορφές αγώνα (μάλλον και τα δυο ξεπεράστηκαν στην πορεία από αγρότες που δε δέχτηκαν το "καπέλωμα") σε μια συνεδρίαση στα Ανώγεια, με τη συμμετοχή του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του βουλευτή του "Ποταμιού", Σπύρου Δανέλλη. Τώρα, τί σχέση είχαν όλοι τούτοι με το αγροτικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, για να τους φέρει ο Πρίαμος στη συνεδρίαση (δείτε εδώ), ένας θεός το ξέρει...
 Ο Πρίαμος, εκτός από το ότι είναι γνωστό κομματικό στέλεχος της ΝΔ, υποψήφιος βουλευτής της και άνθρωπος του νέου προέδρου της στην Κρήτη (δείτε κι εδώ), δεν είναι και αυτό που λέμε μικρομεσαίος αγρότης. Είναι επιχειρηματίας, μεγάλος παραγωγός. Δεν είναι κατηγορία αυτή, ούτε ντροπή. Αλλά να ξέρουμε τα δεδομένα. Ξέφυγε από τη μιζέρια που τρώει νύχτα μέρα τον αγρότη, αξιοποίησε ευκαιρίες και δεν είναι πλέον αυτό που εννοούμε αγρότης του χωραφιού. Αλλά είναι δεδομένο ότι σίγουρα δεν είναι αγρότης όπως οι υπόλοιποι των μπλόκων, για παράδειγμα, των Αρχανών.

Ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα αγροτολαμόγια εδώ.

Αξίζει ο κόπος να το διαβάσετε για να ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε. Από όπου και να τους πιάσετε θα βρωμίσετε.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...