Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ο Σταθάκης ξεπέρασε και τον …ψευτοθόδωρο.





Τις προωθούμενες διατάξεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το εισοδηματικό όριο για την ένταξη στη νέα ρύθμιση φτάνει περίπου τα 36.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, «καλύπτεται το 82% των νοικοκυριών» και πρόσθεσε «υπό τις δεδομένες συνθήκες, δώσαμε τη μάχη για μακρύ διάστημα. Θέλαμε μία κάλυψη για το 60%-70% του πληθυσμού, ενώ οι δανειστές ήθελαν μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Η τελική λύση είναι λελογισμένη. Έχει ισχυρή προστασία για το κατώτατο κομμάτι και στήριξη για τους υπόλοιπους».

Είπε ακόμη ότι, για να είναι επιτυχής η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, που φθάνουν το 40% των συνολικών δανείων, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 5%-7%.

Επίσης, σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση επιχειρεί να κάνει λελογισμένη διανομή των βαρών: «Οι τράπεζες σηκώνουν ένα βάρος, το κράτος σηκώνει και αυτό, ενώ πρέπει να δούμε πως θα απαλλάξουμε από το βάρος του δανειολήπτες».

Είπε ότι η νέα ρύθμιση διατηρεί την καθολική προστασία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως βάση του νέου νόμου είναι η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική, όπως στο παρελθόν.

Εξήγησε ότι, με βάση την εμπορική αξία, θα κριθεί τι μπορεί να καλύψει ο δανειολήπτης και τι όχι. «Η τρέχουσα εμπορική αξία διαχωρίζει το δάνειο σε δύο κομμάτια, την τρέχουσα αξία και το υπερβάλλον σε σχέση με την αντικειμενική αξία, που θα είναι και αυτή που θα εγγράψουν ως ζημία οι τράπεζες» σημείωσε.

«Οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, δηλαδή τα νοικοκυριά κάτω από 20.000 ευρώ, έχουν πλήρη προστασία και ουσιαστικά θα πληρώνει το κράτος. Η δεύτερη ζώνη είναι αυτή στην οποία ελέγχεται το νοικοκυριό αν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.



Τι ανακεφαλαιοποίηση ρε κάφρε; Mόνο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπάρχει. Νέους όρους ανακαλύψατε;  Που σημαίνει ότι οι μέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη τους .Όχι να τροφοδοτούμε όλοι εμείς μια ιδιωτική επιχείρηση μέσω κρατικών ταμείων .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...