Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Κρήτες πρόγονοι Μεϊμαράκη, θαυμαστές και εκλεχτοί των Ναζί...(ντοκουμέντα)- Επειδή πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα για έναν υποψήφιο πρωθυπουργό




Ο δοσιλογισμός και ο γερμανοτσολιαδισμός είναι στο dna του Μεϊμαράκη.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο, αναπόλησε  τα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο. Τους δρόμους της πόλης που έκανε τις βόλτες του. Έβγαλε, πέρα από τις αναμνήσεις και τη νοσταλγία, μια «λατρεία» για την πόλη και τους ανθρώπους της.
Επειδή λοιπόν ο κ. Μεϊμαράκης, διακηρύσσοντας ότι είναι Ηρακλειώτης και ζήτησε να είναι ο πρώτος Ηρακλειώτης πρωθυπουργός, καλό είναι να έχουμε γνώση για κάθε του σχέση με το Ηράκλειο και την Κρήτη. Γιατί, φυσικά, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιέγραψε ο προσωρινός – που έγινε μόνιμος- αρχηγός της ΝΔ.
Παρουσιάζονται  εδώ μερικά από τα ντοκουμέντα για να έχουμε γνώση της ιστορικής αλήθειας. Η γνώση της ιστορίας, άλλωστε, είναι η εμπειρία για ένα λαό.
Κάποιες γενικές, μέχρι τώρα, αναφορές συνδέουν την οικογένεια Μεϊμαράκη με ένα σκοτεινό ρόλο στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Η σύνδεση γίνεται εξαιτίας ενός προσώπου, του Βασίλειου Μεϊμαράκη, αδελφού του παππού του, Ευάγγελου, εκείνου που αναφέρεται ως μελετητής της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ηρακλείου Μεσαράς. Ο Βασίλειος Μεϊμαράκης ήταν, όμως, και βουλευτής. Εκλέχτηκε βουλευτής Ηρακλείου για πρώτη φορά στις εκλογές του 1915 με το Λαϊκό Κόμμα του Δημητρίου Γουνάρη. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1926 και του 1932.
Ουδεμία όμως αναφορά από τον επίγονο στον πολιτικό πρόγονο (και σε άλλους πολιτικούς του προγόνους). Ουδεμία αναφορά για το Ηράκλειο, γενικά, στο βιογραφικό του σημερινού υποψήφιου πρωθυπουργού και υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου.
Έχει τους λόγους του. Ο Βασίλειος, που πέθανε το 1961, ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών! Στην «Ακρόπολη» της 4ης Ιουνίου 1941, λίγες μόνο μετά την κατάληψη της Κρήτης, διαβάζουμε ότι ο Βασίλειος επισκέφτηκε, μαζί με άλλους Κρήτες πολιτευτές αλλά και έφεδρους αξιωματικούς, τον «πρωθυπουργό» Τσολάκογλου για αποδοκιμάσουν «τις ωμότητες» των Κρητικών σε βάρος των Γερμανών!  Ιδού η σχετική είδηση, την οποία εντοπίζουμε και σε άλλες εφημερίδες των ημερών.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παππούς ως συνεργάτης των αρχών κατοχής!
Όμως, όπως φαίνεται, ο Βασίλειος δεν ήταν ο μόνος από την οικογένεια που στάθηκε στο πλευρό των αρχών κατοχής. Ο παππούς του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, δικηγόρος στο επάγγελμα, που ζούσε στο Ηράκλειο, ήταν από τα «εξέχοντα μέλη» της τοπικής κοινωνίας που στήριξαν τους ναζί! Ήταν μέλος της «Μεγάλης Λαϊκής Επιτροπής» που συγκροτήθηκε λίγο μετά την κατάληψη της Κρήτης και με την ιδιότητα αυτή υπέγραφε κείμενα και συμμετείχε σε επιτροπές που τον διόριζαν οι κατοχικές αρχές. Συνεργάτης και θαυμαστής…
Ο δικηγόρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους «καλούς πατριώτες», όπως υπέγραφαν, που στις 8 Φεβρουαρίου 1943 έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο καταδίκης της αντίστασης και πίστης στους κατακτητές. Ήταν η εποχή που η αντιστασιακή δράση και τα σαμποτάζ κατά των Γερμανών κορυφώνονταν.
Η «Μεγάλη Λαϊκή Επιτροπή», εκείνη την ημέρα, εξέδωσε προκήρυξη, δηλώνοντας πίστη στο κατοχικό καθεστώς.
Στον φιλογερμανικό «Κρητικό Κήρυκα» είναι δημοσιευμένη προκήρυξη κάτω από την οποία φιγουράρει το όνομα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Η απαγωγή Κράιπε
Τη νύχτα της Τετάρτης 26 προς την Πέμπτη 27 Απριλίου του 1944 Βρετανοί κομάντος και Κρητικοί αντιστασιακοί απήγαγαν τον Γερμανό στρατηγό Χάινριχ Κράιπε, στην περιοχή του Ηρακλείου. Ο Κράιπε είχε έλθει στην Κρήτη προκειμένου να αναλάβει τη γερμανική διοίκηση του νησιού, αντικαθιστώντας τον διαβόητο για τα εγκλήματά του, Φρίντριχ Μύλλερ. Ο Μύλλερ ήταν ο αρχικός στόχος της απαγωγής, αλλά μετά την αντικατάστασή του και την άφιξη του Κράιπε, τα σχέδια άλλαξαν. Η απαγωγή, που θεωρήθηκε ως μια από τις κορυφαίες πράξης αντίστασης στο νησί, καταδικάστηκε αμέσως από τους «προύχοντες» του Ηρακλείου, εκείνους δηλαδή που δεν έχαναν ευκαιρία να εκφράζουν στήριξη στις γερμανικές αρχές κατοχής… Την επομένη της απαγωγής ημέρα, αρκετοί απ’ αυτούς υπέγραψαν ένα κείμενο καταδίκης της απαγωγής, αλλά και κάθε αντιστασιακής πράξης… Κάτω από το κείμενο φιγουράρει και πάλι το όνομα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Ιδού το κείμενο και οι υπογραφές, από τον «Κρητικό Κήρυκα» της 30ης Απριλίου 1944.
Συλλαλητήριο υπέρ των αρχών κατοχής!
Μετά την απαγωγή, ο «υπουργός – γενικός διοικητής Κρήτης» Ιωάννης Πασσαδάκης κάλεσε τους «καλούς πατριώτες» της Κρήτης να οργανώσουν συλλαλητήρια για να εκφραστεί η νομιμοφροσύνη προς τις κατοχικές αρχές… Στο Ηράκλειο οργανώθηκε στις 18 Μαΐου 1944, στην πλατεία του Αγίου Μηνά. Ανάμεσα στους οργανωτές του φιλογερμανικού συλλαλητηρίου, ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όπως φαίνεται από τη σχετική προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στον «Κρητικό Κήρυκα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γνωστη η καταΓΩΓΗ ΤΟΥ ας τον ψηφισουν οι τρομπες οι κρητικοι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...