Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

« Χτυπούν στου Χίλτον την ...σουίτα τον Ανδρέα»



Πλειστηριασμοί, «γρήγορες» δίκες, κόστος είναι μερικά από τα θέματα που θίγει η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην αναφορά της για τον νέο Κώδικα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ως προαπαιτούμενο του νέου μνημονίου.
Η Ένωση κρούει τον κώδωνα κινδύνου από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και επισημαίνει ότι «περιέχει σειρά διατάξεων που είτε πλήττουν άμεσα, είτε δημιουργούν τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος της έννομης δικαστικής προστασίας».

Ακόμα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απαιτεί από τους αρμόδιους πολιτειακούς και θεσμικούς φορείς «να πράξουν τα δέοντα ώστε να μην περιοριστούν περαιτέρω οι θεσμικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων των πολιτών, να αποκατασταθούν οι παραβιάσεις, αλλά και να βελτιωθούν οι μηχανισμοί εκείνοι που διασφαλίζουν την εφαρμογή όσων δικαιωμάτων δεν έχουν (ακόμη;) περιοριστεί».
Αναφορικά με την νέα διαδικασία πλειστηριασμών που προβλέπει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η Ένωση τονίζει ότι είναι σε βάρος των πολιτών και υπέρ των Τραπεζών. Ειδικότερα, ως προς τους πλειστηριασμούς η Ένωση αναφέρει: «Υιοθετούνται διαδικασίες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων πολιτών, οι οποίες αφενός δίνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα της διαδικασίας και όχι στις επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις, αφετέρου τροποποιούν τα προνόμια κατάταξης των δανειστών υπέρ των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων πιστωτών, δηλαδή των Τραπεζών και εις βάρος των εργαζομένων, του Δημοσίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης». Στην χώρα μας -συνεχίζει η Ένωση- «τα δικαιώματα – ατομικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά – βάλλονται ανοιχτά και έχουν παραβιαστεί σε πολλά επίπεδα, τόσο με ευθύνη εξωτερικών, όσο και εγχώριων παραγόντων». Τέλος, η Ένωση ψέγει τον τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν μπορεί να μην επισημανθεί η «εξόχως προβληματική κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, καθώς και το γεγονός ότι ο νομοθέτης λειτούργησε καθ’ υπαγόρευση της εκτελεστικής έξουσίας (και εν τέλει ενός άτυπου ευρωπαϊκού θεσμού)».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...