Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Θέλει να κάνει την Κρήτη ένα απέραντο… «κοπελουζικό» πάρκο.




Και μόνο στην ιδέα ότι στις δύο εταιρείες έχει εκχωρηθεί το αιολικό δυναμικό της Κρήτης , ενώ θα φυτέψουν αιολικά πάρκα ισχύος 2000 Μεγαβάτ σε...70 κορυφές του νησιού προκαλεί ανατριχίλα, όπως ανατριχίλα προκαλεί η μίζα που θα εισπραχτεί από τον Αρμόδιο για την ενέργεια  υπουργό.
Αιφνιδίασε προχθές ο Κοπελούζος τις υπηρεσίες της Κρήτης. Ο όμιλος Κοπελούζου και το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλαν ,προς...έγκριση , την περιβαλλοντική μελέτη του σχεδίου για την παραγωγή 830 Μεγαβάτ μέσω αιολικών πάρκων μαμούθ και υποβρυχίου καλωδίου στην Κρήτη! Στην περιφέρεια Κρήτης έφτασαν δύο τεράστιες κούτες με την ογκώδη περιβαλλοντική μελέτη του σχεδίου προκαλώντας...έκπληξη σε όλους! Και πρόκειται για τον απόλυτο αιφνιδιασμό αφού το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε καμία όχληση από την εταιρεία Κοπελούζου (όπως είχε αποκαλύψει το CRETALIVE είχε...ακυρωθεί από τις επενδύσεις των φαστ τρακ και πρόσφατα είχε αποφανθεί θετικά το ΣτΕ) , ενώ το ίδιο το υπουργείο φαινόταν να έχει άλλη γραμμή και ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση για το χωροταξικό που πετά...έξω τέτοιες επενδύσεις!
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 31 μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη που θα παράγει ενέργεια ίση και μεγαλύτερη από τα εργοστάσια της ΔΕΗ- για να έχουμε μια ιδέα- πάνω δηλαδή από 830 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα προβλέπει και υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση. ..
Περιφέρεια, δήμαρχοι, παράγοντες ετοιμάζουν αντιδράσεις και πιθανώς νέες προσφυγές στο ΣτΕ  και φορείς περιβαλλοντικοί που ζητούν να μάθουν εάν είναι αλήθεια ότι κατέθεσε αίτημα έγκρισης της ΜΠΕ ο όμιλος Κοπελούζου. Δυστυχώς όχι μόνο είναι αλήθεια, αλλά οι ...κούτες που έστειλε ο όμιλος Κοπελούζου στην περιφέρεια είναι μόνο η αρχή. Κι αυτό γιατί ακολουθεί και η ΤΕΡΝΑ.
 «Μπορεί πρόσφατα το ΣτΕ να δικαίωσε τις επενδύσεις όσον αφορά τα φαστ τρακ και γι αυτό είπαμε ότι οι πολίτες τότε βιάστηκαν γιατί ζήτησαν την ακύρωση κάποιου σχεδίου που δεν είχαν δει.
Τα πράγματα όμως φαινόταν διαφορετικά. Πριν από 1,5 χρόνο η γραμματεία στρατηγικών επενδύσεων «φαστ τρακ» ακύρωνε τα σχέδια για αιολικά πάρκα μαμούθ στην Κρήτη. Οι επενδύσεις, μαζί και το υποβρύχιο καλώδιο, που ετοίμαζαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος φαινόταν...να οδηγούνται στις καλένδες- τώρα επανακάμπτουν δριμύτερες!
Οι δύο επενδύσεις είχαν ενταχθεί στα φαστ τρακ από την τότε κυβέρνηση Πικραμένου, ενώ εκκρεμούσαν κοινωνικές και πολιτικές ‘ενστάσεις’ για το όλο ζήτημα.  Οι δυο εταιρείες θα απολάμβαναν όλα τα ευεργετήματα του Νόμου, αλλά όπως αποδείχθηκε από τη μια η γραφειοκρατία και από την άλλη οι εγγυήσεις που δεν έδωσαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος (“λόγω μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων” αναφέρει το ΦΕΚ) ανάγκασαν την κυβέρνηση να τους… πετάξει εκτός.
Μάλλον οι εταιρείες δεν έδειξαν ζήλο να πληρώσουν για να...τρέξουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις ξέροντας ίσως ότι δεν θα προχωρούσαν τόσο σύντομα όσο τους είχαν υποσχεθεί. Και μόλις πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε να τους...δικαιώσει και να θεωρήσει σύννομες τις εγκρίσεις που είχαν πάρει – η απόφαση απέναντι στις ενστάσεις φορέων και κατοίκων της Κρήτης.
Θυμίζουμε ότι η αρχική έγκριση αφορούσε:
-Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού € 2,46 δισ., αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου.
-Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους €1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εμείς ως "προφήτες" είχαμε γράψει το 2010 όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω λινκ ότι παραχώρησε ο προδότης Τζεφρυ την Κρήτη στον Κοπελουζο. Τώρα έρχεται ο Σύριζα να πραγματοποιήσει την επιθυμία του Τζεφρυ.

 

Επελαύνει με τις πλάτες του εξαγορασμένου ΠΑΣΟΚ ο Κοπελούζος στην ΚΡΗΤΗ

 

Ρε αυτός ήρθε να προαναγγείλει την παραχώρηση της ΚΡΗΤΗΣ στον…. Κοπελούζο ?

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...