Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πάει για θάψιμο η υπόθεση της αμαρτωλής ΕΛΣΤΑΤ.



Πρόταση να τεθεί στο αρχείο η περιβόητη υπόθεση για το έλλειμμα της ΕΛΣΤΑΤ το 2009, για την οποία κατηγορούνται τρία μέλη της Αρχής, προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Αντ. Λιόγας.
Η υπόθεση που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, ξεκίνησε απο την καταγγελία του μέλους της Αρχής και Πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά, η οποία σε συνέντευξή της είχε πει μεταξύ άλλων: "το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%".
Ο εισαγγελικός λειτουργός, κατά την εισήγησή του, υποστηρίζει ότι δεν προκύπτουν οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους τρεις κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κων. Μολφέτας και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικής Ερευνών Ευσταθία Ξενάκη ελέγχονται για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Δημοσίου (Νόμος περί καταχραστών 1608/50), ενώ ο πρώτος διώκεται και για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση (πλημμέλημα).
Είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς και το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε αντίστοιχη εισήγηση, όμως το δικαστικό συμβούλιο είχε τότε διαφορετική άποψη.
Έτσι, η δικογραφία είχε επιστρέψει στο πλαίσιο της ανάκρισης, προκειμένου να γίνουν και άλλες απαραίτητες - κατά τους εφέτες του συμβουλίου - ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί υπομνήματα από δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικόλαου Λογοθέτη, οι οποίοι είχαν καταγγείλει "μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου" στους οποίους καταλογίζουν την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, να καταφύγει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο.
Στην καταγγελία τους τα πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι: "Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ' ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη.
Επίσης λείπουν "οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ' εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009."

Μάλιστα, σε βάρος της ανακρίτριας που είχε χειριστεί αρχικά την υπόθεση, είχε ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη, ενώ πλέον το λόγο έχει το Συμβούλιο Εφετών το οποίο θα αποφανθεί αν τελικά η πολύκροτη υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ θα μπει στο αρχείο ή όχι.

Θα μείνει η σκιά αυτή της αλλοίωσης του ελλείμματος 2009
χωρίς διαλεύκανση από το Δικαστικό Ακροατήριο;

 

Γεωργαντά και Λογοθέτης αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις του μαύρου μετώπου!

 

Ο έντιμος αγώνας Γεωργαντά και Λογοθέτη ειναι για τα παιδιά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...