Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

O …πάρτα όλας.



Με αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου - Το Δημόσιο δανείζεται ποσά που δεν έχουν ανάγκη οι φορείς.
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καθίσταται «αναδρομικά» υποχρεωτική η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
 Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.  
 Πρέπει να τονισθεί πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί τα ασφαλιστικά ταμεία από την υποχρέωση μεταφοράς διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
 Είναι ενδεικτικό ότι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) διαθέτει 700 εκατ. ευρώ καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες, αλλά με την εξαίρεση που εισήχθη μπορούν να επενδυθούν μόνον προαιρετικά σε repos.

Διαβάστε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...