Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η πουστιά του Παυλόπουλου είναι στα … ψιλά γράμματα.



Σε πρόταση για ριζική αναθεώρηση των βασικών διατάξεων του Συντάγματος θα προχωρήσει η ΝΔ, με στόχο την προώθηση αλλαγών οι οποίες θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή, αλλά και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα.
Το τελικό κείμενο θα αποτελείται από οκτώ κεφάλαια, σύμφωνα και με τον επικεφαλής της «γαλάζιας» ομάδας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα Προκόπη Παυλόπουλο.
Συγκεκριμένα:
1) Προσθήκη δεύτερο  άρθρο για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας

2) Το 2ο κεφάλαιο αφορά τα Συνταγματικά δικαιώματα και θα προτείνει παρέμβαση τα εξής τέσσερα άρθρα:
- Στην παρ. 9 του αρ. 14, επαναφέροντας επί της ουσίας την ρύθμιση για τον Βασικό Μέτοχο. Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος «η διάταξη θα εναρμονίζεται με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκανε πιο ανεκτό το πεδίο των συγγενών»
- Θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
- Στο αρ. 17 θα προστεθούν διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, των μισθών, συντάξεων και πνευματικών δικαιωμάτων
- Στο αρ. 24 θα υπάρξει πρόβλεψη ρητών διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και τον ορισμό του Δάσους

3) Πρόταση για αλλαγές θα γίνει και όσον αφορά το αρ. 29 που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα αναμένεται να προστεθούν ρητές διατάξεις οι οποίες θα ορίζουν πότε ένα κόμμα υπηρετεί την Δημοκρατία και την οικονομική διαφάνεια.
4) Στις προτάσεις θα δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος μετά από λαϊκή πρωτοβουλία

5) Όσον αφορά τις διατάξεις για την εκτελεστική εξουσία θα προταθεί:
- να αποκατασταθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας με αύξηση των αρμοδιοτήτων του αλλά και με αποφυγή πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη εκλογής του από την Βουλή
- θα μπει ζήτημα ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργών και βουλευτών
- θα προχωρήσει αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Ανεξάρτητες Αρχές

6) Επίσης για την νομοθετική εξουσία θα προταθεί:
- να υπάρξει τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να διασφαλιστεί η εξάντληση της τετραετίας
- να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών
- να υπάρχει καλύτερη συμμετοχή βουλευτών στο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο

7) Αναφορικά με την Δικαιοσύνη:
- Θα προταθεί αλλαγή του νόμου περι ευθύνης υπουργών με κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας, έτσι ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα.
- να υπάρξει ανεξάρτητοποίηση της εκλογής της δικαστικής εξουσίας
- να θεσμοθετηθεί Συνταγματικό Δικαστήριο και οριοθέτηση αρμοδιοτήτων Συμβουλίου του Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

8)Στις διατάξεις που αφορούν την οικονομία και τον κρατικό παρεμβατισμό θα προταθεί:
-Να ενισχυθεί, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, η ιδιωτική πρωτοβουλία και ν’ αποκτήσει η κρατική παρέμβαση πραγματική αναπτυξιακή νοοτροπία.
- Να επιλύονται, το ταχύτερο δυνατόν, οι σχετικές διαφορές από την Δικαιοσύνη προς διευκόλυνση των εκάστοτε νομίμως εκδηλούμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Όπως δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος, η τελική πρόταση δεν αλλοιώνει την φυσιογνωμία του Συντάγματος, επιχειρεί το «φρεσκάρισμα ορισμένων διατάξεων που παρουσιάζουν κόπωση».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο «η ΝΔ θεωρεί ότι ο Συνταγματικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι ο Ιούνιος του 2016», ενώ σημείωσε ότι αυτός που θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές θα έχει και την ευθύνη για την αποτυχία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...