Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Χέρι-χέρι η «επέκταση του κόμματος» στην Κύπρο



Τους ονόμασαν «Ράμπο του ΣΔΟΕ», τους αποκάλεσαν «αδιάφθορους», τους είπαν «ειδικές μονάδες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» και πριν αλέκτορα φωνήσαι, δυο-τρεις από αυτούς βρέθηκαν... επίορκοι. Μόνο με μία επίσκεψη στα γραφεία του ΣΔΟΕ, στην οδό Πειραιώς, την Τρίτη το πρωί θα διαπίστωνε κανείς τον αναβρασμό που επικρατούσε. Και τούτο επειδή συνελήφθησαν δύο «Ράμπο» (ένας άνδρας και μία γυναίκα), μέλη της αφρόκρεμας των ελεγκτών, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, καθώς και ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών (από τη νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς). Και οι τρεις τους τα... έπαιρναν. Σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Οι εν λόγω «αδιάφθοροι» πήγαν,  σε συγκεκριμένο επιχειρηματία για έλεγχο, του ζήτησαν χρήματα, αυτός τούς κατήγγειλε στην Αστυνομία, προσημείωσαν τα λεφτά και μετά ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Όσον αφορά τον επιχειρηματία, όπως μου εξήγησαν, επειδή κατήγγειλε την περίπτωση διαφθοράς, θα μπορεί αν το θελήσει να αποφύγει νομίμως για δύο χρόνια τον έλεγχο της Εφορίας. Όπως ο νόμος ορίζει...
Όμως….. αφέθηκαν ελεύθεροι οι πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα επέβαλε όρους και χρηματικές εγγυήσεις σε κάποιους από αυτούς.
Ανακριτής και Εισαγγελέας έκριναν ότι η υπάλληλος του ΣΔΟΕ, που είχε διενεργήσει έλεγχο στον επιχειρηματία, πρέπει να αφεθεί ελεύθερη με την επιβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ και τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
Με τους ίδιους περιοριστικούς όρους αλλά με χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερη η λογίστρια του επιχειρηματία. Χωρίς την επιβολή χρηματικής εγγύησης αλλά με την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκαν ελεύθεροι ο σύζυγός της και ο γιος της λογίστριας, ενώ ο πέμπτος κατηγορούμενος που απολογήθηκε σήμερα, υπάλληλος του ΣΔΟΕ, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.


Το πάθημα του επιχειρηματία
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ασχολήθηκαν όμως και με μια άλλη σοβαρότατη υπόθεση: Κάλεσαν γνωστότατο επιχειρηματία για να δώσει εξηγήσεις για ένα υπέρογκο ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς του. Έκαναν έλεγχο οι οικονομικοί εισαγγελείς για μίζες και ρώτησαν ευθέως τον συγκεκριμένο επιχειρηματία αν έχει σχέση με αυτές. Για άλλα έψαχναν, άλλα όμως ανακάλυψαν: Ο επιχειρηματίας στην αρχή έκανε τον... ανήξερο, αλλά εν συνεχεία (βλέποντας ότι δεν τον έπαιρνε άλλο) τους εξήγησε ότι το 2011 πήρε τραπεζικό δάνειο (παρακαλώ κρατήστε την αναπνοή σας) 150 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει σε επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα στην επιχείρησή του. Σημειώστε την ημερομηνία, όλα αυτά έγιναν το 2011, τότε που έβαζαν «λουκέτο» δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι λόγω ελλείψεως ρευστού. Ο εν λόγω επιχειρηματίας πήρε το δάνειο και αντί να προχωρήσει σε επενδύσεις στην επιχείρησή του, το μετέφερε αυτούσιο σε κυπριακή τράπεζα. Νόμιζε ότι εκεί ήταν πιο ασφαλές, αφού εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα γινόταν λόγος ακόμη και για χρεοκοπία. Ελα όμως που ήρθε το ξαφνικό «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και έχασε μέσα σε μία νύχτα το 65% του δανείου. Τώρα οι τράπεζες του ζητούν ολόκληρο το ποσό και βεβαίως θα πρέπει να δώσει και τις απαραίτητες εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ για τα χρήματα που έβγαλε στο εξωτερικό.
Τα χρυσά ταξιδάκια στην Κύπρο.
Μια και ο λόγος για την Κύπρο και το «κούρεμα» των καταθέσεων που υπήρξε στις κυπριακές τράπεζες (και που προκάλεσαν τη λεγόμενη οικονομική τραγωδία στη Μεγαλόνησο) σας ενημερώνω ότι το ΣΔΟΕ ερευνά πολιτικό πρόσωπο το οποίο στην περίοδο προ του «κουρέματος» εμφανιζόταν δύο φορές την εβδομάδα στη Λεμεσό. Έλεγε μάλιστα τότε, ως δικαιολογία, ότι επιχειρούσε να επεκτείνει τη δράση και την ιδεολογία του κόμματός του στην Κύπρο. Και για ξεκάρφωμα, όπως μου λένε, πραγματοποιούσε και μερικές συναντήσεις με κύπριους πολιτικούς. Έλα όμως που ήρθε το «κούρεμα» και τώρα και αυτός θα πρέπει να δικαιολογήσει ποσά που έχασε, δηλαδή θα πρέπει να πει πού τα βρήκε...
Οκτώ εκατ. ευρώ φόρος
Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σε έναν από τους επιχειρηματίες που ελέγχεται και για τη λίστα Λαγκάρντ από τους οικονομικούς εισαγγελείς έχει καταλογιστεί 8 εκατ. ευρώ φόρος. Δηλαδή σκεφθείτε πόσα χρήματα απέκρυψε από την Εφορία για να του καταλογιστούν μόνον φόροι 8 εκατ. ευρώ.






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να ελεχθουν τα περιουσιακα στοιχεια ΤΟΥ εξ΄απορρήτου και επι των οικονομικων Σκανδαλακη Κωνσταντινου οπως και της Ελενης Αναγνωστου.Γνωριζουμε τι σας λεμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...