Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν θα πάρουν φράγκο, γιατί πρόλαβαν και τα πήραν οι πολιτικοί.



Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη η γερμανική εταιρεία Hochtief που για 20 χρόνια εκμεταλλευόταν το αεροδρόμιο καλείται τώρα να πληρώσει 600 εκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ που δεν είχε καταβάλλει.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφές ότι δικαιώνονται όλοι όσοι εδώ και χρόνια χαρακτήριζαν τον γερμανικό κολοσσό ως έναν από τους μεγαλύτερους «φοροφυγάδες» στην χώρα μας. 

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, μαζί με άλλες οικονομικές οφειλές της (σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.) η συνολική οφειλή της Hochtief μπορεί να αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ.

Επι σειρά ετών οι γερμανικές εταιρείες «αλώνιζαν» στην χώρα, έπαιρναν όλες τις δουλειές με απευθείας αναθέσεις και επιπλέον δεν ήθελαν να καταβάλλουν την προβλεπόμενη φορολογία.

Είναι προφανές όπως αναφέρει και το newmoney.gr πως αν τα ποσά αυτά πληρώνονταν στην εποχή της παντοδυναμίας της γερμανικής εταιρείας που διαχειριζόταν τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλά από τα επαχθή μέτρα του μνημονίου, όπως για παράδειγμα τα 400 εκατ. που εξοικονομήθηκαν από την περικοπή ή την κατάργηση των δώρων σε μισθούς και συντάξεις.

Η απόφαση-σταθμός του Διοικητικού Εφετείου που αποκαλύπτει το «business stories» δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα και θεωρείται πλέον άμεσα εκτελεστή. Το επόμενο βήμα θα είναι μόλις την παραλάβει η αρμόδια ΔΟΥ να βεβαιώσει για είσπραξη σε βάρος της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. ποσό που εκτιμάται πως θα ανέλθει ή και θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ και τα πρόστιμα που η Hochtief όφειλε αλλά αρνούνταν να καταβάλει, επιμένοντας να υποστηρίζει μάλιστα πως δεν χρωστάει τίποτε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρέη;

Ερωτήματα γεννώνται όμως για το πότε και ποιος θα πληρώσει τελικά τα χρέη αυτά καθώς πριν από ενάμιση χρόνο τα αφεντικά της γερμανικής εταιρείας στο Εσσεν προνόησαν να «εξαφανιστούν» από τη χώρα μας, πουλώντας το μερίδιο που κατείχαν στη Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. σε καναδικό fund!

Πάντως, το ακριβές ποσό που θα βεβαιωθεί παραμένει ανυπολόγιστο, καθώς δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη από την Εφορία οι χρήσεις μέχρι το 2013. Η είσπραξη μπορεί να γίνει μέσω ρύθμισης από τα μελλοντικά κέρδη του αεροδρομίου (φέτος καταγράφεται αύξηση αφίξεων 25%).

Μέγα ερώτημα είναι γιατί μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ασκήσει μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις όπως θα έκανε για κάθε Έλληνα πολίτη που παρακρατά τον ΦΠΑ; Γιατί δεν έγιναν συλλήψεις των στελεχών της γερμανικής εταιρείας όπως γίνεται κάθε μέρα με Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες;
Για ποιο λόγο η Hochtief επεδείκνυε μια αποικιοκρατικού τύπου συμπεριφορά, αρνούμενη να συμμορφωθεί στον έλεγχο της Εφορίας και στον ελληνικό νόμο;

Το Διοικητικό Εφετείο έδωσε τέλος στο σίριαλ της πολύχρονης διένεξης της Hochtief με το Ελληνικό Δημόσιο -η οποία είχε φτάσει και στα βρετανικά δικαστήρια- καθώς έκρινε ότι, παρά τη λεόντειο σύμβαση που πέτυχε να συνάψει το 1992 για να αναλάβει να κατασκευάσει το νέο αεροδρόμιο, η γερμανική διοίκηση της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έκανε κακή χρήση της εξαίρεσης από ΦΠΑ που δικαιούνταν για συγκεκριμένες μόνο δραστηριότητές της, αλλά παρανόμως την επεξέτεινε και σε όλες τις άλλες!

Τα τελευταία 7 χρόνια έχουν γίνει τουλάχιστον δύο φορολογικοί επανέλεγχοι από επιτροπές, με πορίσματα ελεγκτών του ΔΕΚ, αλλά και από οικονομικούς επιθεωρητές, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι ο ΦΠΑ που έπρεπε να αποδώσει η εταιρεία ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ (και άλλα τόσα για πρόστιμα και προσαυξήσεις που φτάνουν στο 120%).Ελέγχθηκε, λόγου χάρη, για το πάρκινγκ που επινοικίαζε σε ελληνική εταιρεία και διαπιστώθηκε ότι, αν και όφειλε να χρεώνει ΦΠΑ, δεν τον απέδιδε στο Δημόσιο. Για μη απόδοση ΦΠΑ ένας Ελληνας φορολογούμενος θα κινδύνευε και με φυλάκιση.

Πώς φτάσαμε σε αυτή την απόφαση;

Αρχικά ελέγχθηκαν οι χρήσεις 2001 έως 2003, ενώ η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει διενεργήσει ελέγχους και για την περίοδο 2004-2011 και έχει εκδώσει τις σχετικές πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ με τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους.

Ωστόσο η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ το 2010 υπέβαλε και αίτηση για υπαγωγή σε διαιτησία ενώπιον του London Court of International Arbitration, αμφισβητώντας το ποσό του ΦΠΑ που της είχαν επιβάλει οι φορολογικές αρχές. Πέτυχε μάλιστα και απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, με την οποία το ελληνικό κράτος καλούνταν να διαγράψει τις απαιτήσεις του!

Φάνηκε τότε πως η υπόθεση θα ήταν χαμένη για τη χώρα μας. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε και με την καθοδήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πέτυχε τελικά μια καθαρή νίκη.

Σε τρεις συνεδριάσεις του τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2013 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέτασε και απέρριψε την προσφυγή της «υπ’ αριθμόν 1» κατασκευαστικής εταιρείας της Γερμανίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Το σκεπτικό της απόφασης κατά της HOCHTIEF

Με βάση την απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο, αποτελούμενο από την πρόεδρο Εφετών Μαρίνα Πιπεράκη-Πρέκα και τους εφέτες Νικόλαο Παπαμιχαλόπουλο (εισηγητή) και Ελένη Ιατρού:

■ Απορρίπτει την προσφυγή της Hochtief δικαιώνοντας την κρίση των φορολογικών αρχών της χώρας μας.

■ Απορρίπτει και καθιστά άκυρη την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που δικαίωνε τη Hochtief, τονίζοντας πως με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα η Διαιτησία δεν έχει την εξουσία να σβήσει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.

■ Ακόμα και αν η εταιρεία προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του Εφετείου είναι δεσμευτική και εκτελεστή, ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι για λόγους ουσίας.

Επιπλέον το δικαστήριο καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως υποστήριζε η Hochtief, απειλώντας να διεκδικήσει
και να εισπράξει και αποζημίωση από τη χώρα μας.

Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος καλείται να εκδώσει άμεσα εντάλματα σύλληψης για όλα τα συνυπόχρεα φυσικά πρόσωπα που ευθύνονται για τη μη καταβολή των χρεών ΦΠΑ της HOCHTIEF, από την ημέρα που δημιουργήθηκε η πρώτη οφειλή, μέχρι και σήμερα !!!  
Την ώρα που χιλιάδες πτωχευμένοι Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιώτες συλλαμβάνονται για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ, είναι αδιανόητο οι υπεύθυνοι της μεγαλύτερης φοροδιαφυγής από ΦΠΑ που έγινε ποτέ στην Ελλάδα να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι !!!
Να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους αλλοδαπούς εκπροσώπους της εταιρείας και για τους Έλληνες υπευθύνους τηε που έχουν τυχόν διαφύγει στο εξωτερικό !!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...