Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η μαύρη σελίδα. Για να θυμούνται οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.



Σαν χθες πριν από 40 χρόνια ξεκινούσε η δεύτερη φάση της προσυμφωνημένης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο Αττίλας 2 ξεκίνησε μετά το δήθεν ναυάγιο που προκάλεσαν οι Τούρκοι στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης με μια ελληνοπροδοτική συμμορία, και ενώ καθ΄όλο το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων οι μεν Τούρκοι ενίσχυαν τις θέσεις τους. Η δε ελληνική δημοκρατική κυβέρνηση υπό τον μέγα Εθνάρχη τρομάρα του Καραμανλή, είχε αρνηθεί να στείλει την παραμικρή ενίσχυση στην μαρτυρική νήσο, με το γνωστό η Κύπρος κείται μακραν, ενώ είχε προηγηθεί η επιχείρηση Νίκη με καλά αποτελέσματα για την άμυνα-αντίσταση στην Κύπρο, παρά τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν στην διάρκεια της και για την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο : Πως νίκησε το 1974

Η στημένη διάσκεψη για το θεαθήναι συνήλθε στη Γενεύη στις 8 Αυγούστου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας και των εκπροσώπων των Ελληνοκυπρίων Γλαύκου Κληρίδη και Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς. Δηλαδή όλα τα πρακτοράκια και τσιράκια που διψούσαν για εξουσία στην ..πίστα.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές Γεώργιος Μαύρος και Γλαύκος Κληρίδης λένε ότι προσπάθησαν να οδηγήσουν τα πράγματα προς μια λογική και έντιμη διαπραγμάτευση, αλλά προσέκρουαν συνεχώς στην τουρκική αλαζονεία και αδιαλλαξία, γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων όλο το στημένο παιχνίδι. Απλά ανέλαβαν τον ρόλο του κομπάρσου και του βοηθού για την πραγματοποίηση των σχεδίων του Κίσινγκερ.  
Όλο το χρονικό διάστημα από την υποτίθεται ανακωχή της 22ας Ιουλίου οι Τούρκοι ενίσχυαν τον θύλακο της Κερύνειας και πραγματοποιούσαν μικρής κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τετραήμερο 22 - 26 Ιουλίου οι Τούρκοι παραβίασαν 55 φορές την εκεχειρία.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις υποστήριξε για τα Μ.Μ.Ε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την εισήγηση Κληρίδη και αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος πολλών καντονίων, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% του νησιού. Εξάλλου, ο Ντενκτάς πρότεινε διζωνική ομοσπονδία, στην οποία το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος θα κάλυπτε επίσης το 34% της έκτασης της Δημοκρατίας.
Κάτω από την πίεση των περιστάσεων και μέσα σε έντονες αντεγκλήσεις, ο Γλαύκος Κληρίδης αντιπρότεινε το εξής σχέδιο:
  • Η συνταγματική δομή της Κύπρου να διατηρήσει το δικοινοτικό χαρακτήρα της.
  • Η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων να επιτευχθεί με θεσμικά σύμφωνα.
  • Η ελληνική και τουρκική κοινοτική διοίκηση να ασκούν εξουσίες στις ζώνες που οι αντίστοιχοι πληθυσμοί έχουν πλειοψηφία.
Η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει το σχέδιο Κληρίδη και ζήτησε τελεσιγραφικά να γίνουν αμέσως δεκτές οι τουρκικές προτάσεις. Ο Κληρίδης ζήτησε αναβολή 36 ή 48 ωρών για να μπορέσει να συνεννοηθεί με τον Μακάριο. Οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημά του και η δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης έληξε χωρίς αποτέλεσμα στις 3:30 το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974.
Είχαν διαπιστώσει ότι η Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση δεν επρόκειτο να βοηθήσει ουσιαστικά την Κύπρο και τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς και πλέον έχοντας αντικαταστήσει τις δικές τους απώλειες έθεσαν σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου.
Μία ώρα και 15' μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης της Γενεύης, στις 4:35 π.μ., ο τουρκικός στρατός εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου («Αττίλας 2»). Άρματα μάχης και ισχυρές μονάδες πεζικού κινούνται ανατολικά προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου και δυτικά προς τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λεύκας και την κωμόπολη Μόρφου.
Οι μάχες μαίνονταν όλη την ημέρα, ιδιαίτερα στα βόρεια της Λευκωσίας και το αεροδρόμιό της.
Στις 15 Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν χωρίς αντίσταση την πόλη της Αμμοχώστου και απέκοψαν ολόκληρη τη Χερσόνησο της Καρπασίας.
Η κυπριακή Εθνοφρουρά, κάτω από την πίεση των πολύ ισχυρότερων τουρκικών δυνάμεων και τον απηνή αεροπορικό βομβαρδισμό, αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από την «πράσινη γραμμή» Λευκωσίας και νότια των οδών Λευκωσίας - Αμμοχώστου και Λευκωσίας – Μόρφου.
Έτσι, οι τουρκικές δυνάμεις, όταν στις 6 το απόγευμα της 16ης Αυγούστου συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, είχαν καταλάβει ολόκληρο το τμήμα που προνοούσε το Σχέδιο Ντενκτάς και επιπλέον την Αμμόχωστο, περιοχές των οποίων η έκταση αντιστοιχούσε στο 37% του κυπριακού εδάφους.
Κατά την προέλασή τους, οι Τούρκοι στρατιώτες προέβησαν σε ανατριχιαστικές ωμότητες και πράξεις βίας, oι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί καν!
Το Πολεμικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 06.00 τα χαράματα υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή στην Αθήνα, αρνείται να στείλει την παραμικρή ενίσχυση υποστηρίζοντας ότι "Η Κύπρος είναι μακριά" κι έτσι οι ελληνικές αντιδράσεις περιορίζονται στο διπλωματικό τομέα. Μέχρι το βράδυ, η ελληνοκυπριακή αντίσταση έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και τα οχυρά εγκαταλείπονται.
Στις 15 του Αυγούστου, τα στρατεύματα του «Αττίλα» μπαίνουν στην Αμμόχωστο, στις 16 του Αυγούστου ο «Αττίλας 2» ολοκληρώνεται με την κατάληψη της Μόρφου, ενώ η κυβέρνηση Κληρίδη μεταφέρεται πρόσκαιρα στη Λεμεσό, φοβούμενη ότι επίκειται κατάληψη της Λευκωσίας.
Οι Τούρκοι, έχοντας πετύχει τους στρατιωτικούς τους σκοπούς, δέχονται κατάπαυση του πυρός στις 6 το απόγευμα της 16ης του Αυγούστου 1974. Ηδη κατείχαν το 36,4% του κυπριακού εδάφους.
Χιλιάδες Κύπριοι εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους κι ένα κύμα 200.000 προσφύγων κινήθηκε από τις καταληφθείσες περιοχές στον Ελεύθερο Νότο. Την αντίθετη πορεία ακολούθησαν 51.000 Τουρκοκύπριοι. Η Κύπρος είχε διχοτομηθεί με δύο εθνοτικά συμπαγείς πληθυσμούς, μια κατάσταση που διαρκεί μέχρι της μέρες μας.
Στις 14 Αυγούστου 1974, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας με μία βλακώδη και παρορμητική κίνηση; το εγκληματικό λάθος εν μην στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο.
Στις 28 ημέρες που κράτησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 4.500 - 6.000 νεκρούς και τραυματίες (στρατιωτικό προσωπικό και άμαχοι) και 2.000 - 3.000 αγνοούμενους. Οι Τουρκικές απώλειες ανήλθαν σε 1.500 νεκρούς και 2.000 τραυματίες.

"Γιατί απέσυρα τη Μεραρχία από την Κύπρο" - Τι είχε πει ο Παπαδόπουλος για τη μοιραία απόφαση

ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗ


Επιχείρηση Νίκη .Μιλούν οι πρωταγωνιστές. Δείτε τα

https://www.youtube.com/watch?v=rMm4FCZflYo

https://www.youtube.com/watch?v=HcK2gLnB_4o

https://www.youtube.com/watch?v=aIqJYV8hTmk

https://www.youtube.com/watch?v=-HPdfmcTA2E

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά Ίχνος!!

Ανώνυμος είπε...

-H KYΠΡΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ-
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΑΓΙΑΔΩΝ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ, ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΟΜΟΡΦΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ. ΝΗΣΤΕΥΣΤΕ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ. ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΤΕ ΨΥΧΙΚΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...