Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ο Γιάννος φορά το…. τσίγκινο σώβρακο της παραγραφής



Κατηγορούμενος για κακουργηματικού βαθμού απιστία, καλείται να απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, επί υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας του αρχικλεφταρά  Παπαντωνίου, για το σκέλος της υπόθεσης των εξοπλιστικών που αφορά τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ανακριτές διαφθοράς Γαβρ.Μαλλής και Γ. Σταυρόπουλος, απέστειλαν κλήση σε απολογία για τις 11 Ιουλίου στο πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας κ.Τραυλό, ο οποίος πρέπει να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την μη υλοποίηση έργων αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ποσού περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκαν, με βάση την συμφωνία για την προμήθεια των υποβρυχίων, έργα που φαίνεται να έμειναν ανεκτέλεστα ή ανολοκλήρωτα.
Το σκέλος αυτό της υπόθεσης, που αφορά στη μεγάλη δικογραφία για την αγορά όπλων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, αφορά στις ενδεχόμενες ευθύνες προσώπων που χειρίστηκαν τις επίμαχες συμβάσεις, μετά την θητεία του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Η ανάκριση έχει στην διάθεση της εδώ και καιρό αναφορά του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία προκύπτει πως αντισταθμιστικά έργα συνολικού ποσού 300 εκατομμυρίων ευρώ, που συμφωνήθηκαν για δύο συμβάσεις των υποβρυχίων, δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Πρόκειται για έργα που συμπεριελήφθησαν σε δύο συμφωνίες του υπουργείου Άμυνας, οι οποίες ακολούθησαν τις κύριες συμβάσεις - 12Β/2000 και 21Β/2002- για την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209.
Η πρώτη από τις επίμαχες συμφωνίες αφορά αντισταθμιστικά ύψους, περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων, κατά την δικογραφία, έργα ύψους περίπου 240 εκατομμυρίων παρέμειναν ανεκτέλεστα. Η εν λόγω σύμβαση αφορά στην περίοδο θητείας στο ΥΕΘΑ των λήσταρχων 'Ακη Τσοχατζόπουλου και Γ. Σμπώκου.
Η δεύτερη σύμβαση για την οποία καλείται ο κ. Τραυλός - η 21Β/2002- είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., τον εκσυγχρονισμό και την γενική επισκευή τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον κατηγορούμενο πρώην γραμματέα Εξοπλισμών από την πλευρά του ΥΕΘΑ και από τον επίσης κατηγορούμενο για τα εξοπλιστικά πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ. Το έργο προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και, κατά το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων ανέρχεται στα 72.654.175 ευρώ.
Για την διερεύνηση και αυτής της πτυχής της υπόθεσης των υποβρυχίων, οι ανακριτές έχουν δώσει ήδη εντολές για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων προκειμένου να ερευνηθεί αν προκύπτει χρηματισμός προσώπων και να "φωτιστεί" η πορεία των χρημάτων από ανεκτέλεστα έργα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά από ανεκτέλεστα αντισταθμιστικά, αποτελούν τα "δώρα" εταιριών προς κρατικούς αξιωματούχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...