Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Έβαλαν και …τρένα στην Κρήτη;



Μόνο ως απίστευτο, αλλά ελληνικό, μπορεί να χαρακτηριστεί το ποσό που θα καταβληθεί σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, προκειμένου οι Κρητικοί να μάθουν, μεταξύ άλλων, να περνούν τις διαβάσεις των τρένων και των τραμ.

Όπως κατήγγειλε στην εκπομπή της Νέας Τηλεόρασης, "Νέα Το Πρωί", ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Λευτέρης Μιχελάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ανακοινώθηκε ότι συγκεκριμένη ΜΚΟ θα λάβει το ποσό των 120.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε δράσεις για την οδική ασφάλεια στο νησί.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο μηνών και μεταξύ άλλων προβλέπει την εκμάθηση στους Κρητικούς της... ασφαλούς διάβασης από τις γραμμές του τρένου και του τραμ!

"Τα χρήματα έχουν ήδη βγει από το Υπουργείο Τουρισμού. Το πρόγραμμα έχει την ονομασία "Τουρισμός και Οδική Ασφάλεια". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δίμηνης διάρκειας που απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στους τουρίστες. Το κόστος του για την Κρήτη ανέρχεται σε 120.000 ευρώ και σε αυτό προβλέπεται και η εκμάθηση του ασφαλούς τρόπου διάβασης από τις γραμμές τρένων και τραμ. Μιλάμε για πλήρη εμπορευματοποίηση της οδικής ασφάλειας", σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Στην ανάλυση του προγράμματος της ΜΚΟ που προτείνεται για την Κρήτη χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τα σημεία που αφορούν στις ξένες γλώσσες στις οποίες θα εκδοθεί ενημερωτικό έντυπο, αλλά βεβαίως και στο κομμάτι περί αφύλακτων διαβάσεων τρένων και τραμ.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα περισσότερα από όσα προτείνονται έχουν ήδη γίνει πράξει μέσα από μελέτες και δράσεις είτε της Τροχαίας, είτε επιστημονικών και εκπαιδευτικών φορέων της Κρήτης.

Ειδικότερα:



ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (15/7 – 30/9/2014)



1. Σε περιοχές των τεσσάρων Νομών της Κρήτης που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη ατυχημάτων κατά την θερινή περίοδο και σε θέσεις που έχουν επισημανθεί με βάση τα στοιχεία της τροχαίας αλλά και της έρευνας του 2011, αυτοψία από Συγκοινωνιολόγους και καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης. Στη συνέχεια, ως το τέλος Σεπτεμβρίου ετοιμάζεται για τις περιοχές που εξετάστηκαν σε κάθε Νομό, έκθεση ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και προτάσεις μέτρων για τη μείωση των ατυχημάτων
2. Διοργάνωση σε καθένα από τους τέσσερεις Νομούς, "Νύχτας χωρίς ατυχήματα" με χρήση αλκοολομέτρων έξω από κέντρα ψυχαγωγίας σε συνεργασία με τοπικούς εθελοντές.
3. Διοργάνωση σε καθένα από τους τέσσερεις Νομούς, συναυλιών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εθελοντές καλλιτέχνες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων.
4. Δημιουργία συμβουλευτικού σποτ στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες όπως, ρώσικα, ιαπωνικά, κινέζικα, ρουμάνικα, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά κ.α. Και να παίζεται σε οθόνες των αεροσκαφών, πλοίων, λεωφορείων, σε εκδοτήρια εισιτηρίων και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.
5. Έντυπα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των τουριστών με διανομή κυρίως σε νησιά και γενικά σε τουριστικές περιοχές. Τα θέματα που θα καλυφθούν κυρίως θα είναι: παρότρυνση να ζητάνε κράνη κατά την ενοικίαση δικύκλων, να εναρμονίζονται με τον Κ.Ο.Κ. (διαβάσεις, φωτεινούς σηματοδότες, όρια ταχύτητας, προσοχή στις αφύλακτες διαβάσεις τρένων, τραμ κτλ.), να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Θεωρώντας ότι η συνεργασία μας θα μπορούσε να αποτελέσει από κοινού μια πρωτοβουλία με κοινωνικό χαρακτήρα υψίστης σημασίας για την ασφάλεια των οδηγών και όλων των πολιτών για την αντιμετώπιση της εθνικής μάστιγας των τροχαίων, που μέχρι σήμερα έχει δραματικό κόστος σε επίπεδο ανθρώπινης ζωής και δευτερευόντως σε εθνικούς οικονομικούς πόρους.

Σύμφωνα με ανάλυση που έχουμε κάνει, η αναγκαία χρηματοδότηση του Ινστιτούτου προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπως αυτό που παρουσιάζουμε, ανέρχεται περίπου σε 120.000,00€.

Βεβαίως, δράσεις για την οδική ασφάλεια, όπως αυτές που αναλαμβάνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, σίγουρα είναι απαραίτητες για την Κρήτη, όπου τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ από τα θανατηφόρα δυστυχήματα το νησί θρηνεί συνολικά την απώλεια ενός... μικρού χωριού.

Τα χρήματα πάντως που ζητούνται είναι αρκετά, αρκεί κανείς να κάνει τον πολλαπλασιασμό 120.000 ευρώ Χ 13 περιφέρειες = 1.560.000 ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...