Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η Γιάννα διαθέτει ποιο …γεμάτη…. βαλίτσα .



Ποιο πρόσωπο είναι εκείνο που μπορεί να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις 180 βουλευτών; Πόσους διαθέτει η μια πλευρά και που θα βρεθούν οι υπόλοιποι- η ιστορία με τον Στεφανόπουλο θα επαναληφθεί;
Τι θα γίνει το 2015 με την εκλογή προέδρου; Ποιο πρόσωπο ειναι εκείνο που πραγματικά μπορεί να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή ώστε να εξασφαλισθούν τα 180 “ναι” που χρειάζονται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Ο Κουβέλης; Ένα πρόσωπο έξω από τα κοινοβουλευτικά όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου;

Η ΝΔ διαθέτει 125 βουλευτές – και σε λίγες ημέρες 126 αφού ο (προερχόμενος από αυτήν) ανεξάρτητος Ν. Σταυρογιάννης εξελέγη δήμαρχος και θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα υπέρ του πρώτου «γαλάζιου» επιλαχόντος.

Το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 27 βουλευτές – και σε λίγες… ώρες 29 καθώς θα ενταχθούν στην ΚΟ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Η ΔΗΜΑΡ, που κλυδωνίζεται επικίνδυνα μετά την συντριβή στις ευρωεκλογές (1,2%), μετρά 14 βουλευτές. Έντονα ακούγεται το όνομα του Φώτη Κουβέλη ως του πολιτικού που μπορεί να συγκεντρώσει την «προεδρική πλειοψηφία».  Θεωρητικά, θα στηρίξουν την εκλογή Κουβέλη όποια κι αν είναι η “τύχη” του κόμματος – εκτός κι αν κάποιοι μεταπηδήσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ..

Με ένα κατ΄αρχήν άθροισμα 169 “ναι”, απομένουν άλλα 11 που, κατά τους… πολιτικούς μαθηματικούς της κυβέρνησης, μπορούν να αναζητηθούν εντός των ΑΝΕΛ και στους ανεξάρτητους – “αυτές κι αν είναι οι ομάδες βουλευτών που απεύχονται πρόωρες κάλπες”, όπως λένε.

(Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν θα ερωτηθεί καν).

Ο ίδιος ο κ.Κουβέλης, ερωτηθείς σχετικά (από τον Ν.Χατζηνικολάου στον Real fm) απάντησε με τρόπο που, κατά τους επιτελείς των κομμάτων, δεν απέκλεισε τίποτα: «Το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές και να σας το πω απλά, δεν έχω καμία τέτοια σχεδίαση και κανέναν τέτοιο στόχο».

Η ανάγκη να διασφαλισθεί το «ναι» της ... όλης ΔΗΜΑΡ όταν (και εάν) έλθει η ώρα μίας τέτοιας ψηφοφορίας στη Βουλή, καθιστά τους δύο εταίρους πολύ προσεκτικούς στο θέμα της «διεύρυνσης» της κυβερνητικής πλειοψηφίας: μία ξαφνική, λένε, υπουργοποίηση βουλευτή από το εν λόγω κόμμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως καιροσκοπισμός και να προκαλέσει αντισυσπείρωση των υπολοίπων.

Άλλωστε μένει να αποδειχθεί ότι και ...η όλη ΝΔ θα συμφωνήσει σε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς οι πρώτες «γκρίνιες» άρχισαν να ακούγονται στα πηγαδάκια εντός και πέριξ του Κοινοβουλίου.

Και μια ιστορική αναφορά: Πριν από 20 ακριβώς χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποφάσισε να αναστείλει τη δράση της ΔΗΑΝΑ επειδή δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωεβουλευτή. Έναν χρόνο αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, τον πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την πρόταση και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.


Πηγή: ΒΗΜΑ- capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...