Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Επειδή θα γίνουμε.. άστεγοι, φροντίζουν να έχουμε wi-fi στο.. παγκάκι και την… χαρτόκουτα μας.



Την στρατηγική για την δωρεάν παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi) από δημόσια σημεία, παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Βάσει του προγραμματισμού, οι πολίτες θα έχουν δωρεάν WiFi σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους, έως τα τέλη του χρόνου. Η διαβούλευση για το έργο ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη και αφορά στη δημιουργία σημείων πρόσβασης (hotspots) που θα καλύψουν τους 302 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας.
Στόχος του οποίου είναι να υλοποιηθεί εντός του 2014, δομείται ως εξής:
- Στο πρώτο έργο θα ενεργοποιηθούν 15.000 σημεία πρόσβασης σε 4.000 χώρους σε δήμους, μουσεία και λιμάνια
- Το δεύτερο έργο θα επεκταθεί σε χώρους μεγάλης έκτασης
- Το τρίτο έργο αφορά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Το έργο, προϋπολογισμού 15 εκατ.ευρώ, θα προχωρήσει με συμφωνία-πλαίσιο, με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Από την λίστα των δήμων που θα αναπτυχθούν τα σημεία πρόσβασης απουσιάζει ο δήμος της Αθήνας (έχει δικό του σύστημα wi-fi που δεν είναι συμβατό με αυτό που θα δημιουργηθεί) αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι (Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κρωπίας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πολυγύρου) που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να υποδείξουν σημεία για την εγκατάσταση wifi hotspots.
Ο μέγιστος προϋπολογισμός για το έργο ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 οπότε και λήγει το ΕΣΠΑ.
Κατά τη δεύτερη φάση του έργου θα γίνει εγκατάσταση σημείων πρόσβασης σε ειδικές εγκαταστάσεις όπως λιμάνια, ανοικτοί αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ. για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές.
Πρόσβαση σε λεωφορεία – τρόλεϊ και σταθμούς μετρό
Επιπλέον των 4.000 σημείων εγκατάσταση σημείων πρόσβασης θα γίνει επίσης σε 1.200 εως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο δίκτυο θα έχει αναπτυχθεί και στο σύνολο των σταθμών του μετρό, χωρίς, επί του παρόντος να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση επί των συρμών του μετρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...