Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Συζητούν για συνταγματική αναθεώρηση που δεν μπορούν να πράξουν, παρά μόνο … αντισυνταγματικά.



Όταν ανακατώνετε σε… συνταγματική αναθεώρηση ο… γνωστός συνταγματικός πραξικοπηματίας ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, υπάρχει πολύ.. μπόχα. Θα βάλει το μνημόνιο και την εθνική επικυριαρχία στο σύνταγμα; Θέλει λίγους και εκλεκτούς της Μέρκελ στην βουλή;  
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζουν να πλασάρουν λένε οι Σαμαράς και Βενιζέλος . Δώδεκα ημέρες μετά, μερίδα του κυριακάτικου Τύπου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν την Συνταγματική αναθεώρηση βασικούς γνώμονες την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, την μείωση του αριθμού των βουλευτών και την σύσταση μιας νέας μορφής αιρετής Γερουσίας.
 Η πρόταση αυτή, που υποτίθεται θα  τεθεί σε δημόσιο διάλογο πριν από τις ευρωεκλογές, θα εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση που θα ανοίξει το προσεχές διάστημα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε στη συνάντηση που είχαν και στην οποία αποφάσισαν την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές.
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα για σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αλλά και στον δημόσιο βίο, έρχεται στο προσκήνιο προκειμένου η κυβέρνηση να ''στριμώξει'' πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα νέο  πεδίο αντιπαράθεσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η ανακίνηση του θέματος της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να αποφέρει πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση, κυρίως στη Ν.Δ αλλά και να δώσει ''φιλί ζωής'' στο ΠΑΣΟΚ που έχει συρρικνωθεί δημοσκοπικά.
Παράλληλα, Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δέσμιος του Αριστερού Ρεύματος αλλά και της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης, θα δυσκολευθεί να αποδεχθεί αλλαγές , όπως η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Τα σημεία στα οποία υπάρχει ήδη σύγκλιση από τους προδότες της Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για το αντικείμενο και το πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, είναι τα εξής:
- Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
- Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς εξαιρέσεις.
- Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.
- Καθιέρωση δεύτερου νομοθετικού σώματος, της Γερουσίας, με 200 μέλη.
- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Ρηξικέλευθες διατάξεις για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.
- Ευρείες αλλαγές στον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας.
Ο δοτός Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης για την συνταγματική αναθεώρηση πριν τις ευρωεκλογές, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να υπάρξει αιφνιδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως η αναθεωρητική διαδικασία πρέπει να αρχίζει και να ολοκληρώνεται στη διάρκεια της θητείας δύο διαδοχικών Βουλών, με την πρώτη να διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης με λιγότερες των 180 ψήφων. Και σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» .
Δεν υπάρχει σταθερή διαδικασία, σταθερό χρονικό διάστημα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προτείνει την αναθεώρηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος. Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό, δεν γίνεται «ανά πάσα στιγμή». Απαιτείται ένα διάστημα, 5 χρόνια από την τελευταία αναθεώρηση. Η τρέχουσα Βουλή παίρνει την απόφαση για αναθεώρηση, ώστε η επόμενη Βουλή, που άρα είναι αναθεωρητική, να προχωρήσει στην αναθεώρηση των άρθρων.
Εν προκειμένω, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτείνει συγκεκριμένα άρθρα για αναθεώρηση. Αν στη σχετική ψηφοφορία η πρόταση να παραπεμφθεί για αναθεώρηση ένα άρθρο συγκεντρώσει 180 ψήφους, δηλαδή τα 3/5 της Βουλής, η επόμενη – αναθεωρητική Βουλή, μπορεί να αποφασίσει την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου με 150+1 ψήφους. Σε περίπτωση όμως που τα προς αναθεώρηση άρθρα παραπέμπονται από τη σημερινή Βουλή μόνο με πλειοψηφία 151 βουλευτών, την απόλυτη δηλαδή πλειοψηφία, η επόμενη Βουλή θα χρειαστεί 180 ψήφους. Ας πούμε, αν το προτεινόμενο για αναθεώρηση άρθρο για τα πανεπιστήμια, στο οποίο έχει καταγραφεί η συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πάρει 180 ψήφους, δηλαδή ψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, στην επόμενη Βουλή το άρθρο αυτό θα μπορεί να αναθεωρηθεί με 151 ψήφους. Άρα, είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρηθεί. Αντιθέτως, αν κάποια άρθρα δεν εξασφαλίσουν την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, θα είναι πολύ δύσκολο να αναθεωρηθούν, αφού η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει 180 ψήφους στη σχετική ψηφοφορία στην επόμενη Βουλή.

Σημειώστε παρακαλώ και ότι η παρούσα βουλή είναι μεν αναθεωρητική, αλλά τα μέλη της δεν έχουν εκλεχθεί με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία (από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα), την ημέρα έναρξης της θητείας τους, ήτοι 17 Ιουνίου 2012.

( βλπ.  Βουλευτικές Εκλογές 2012: Έγκυρες ή Άκυρες; ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ! , Εκλογές )

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...