Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η υποτέλεια στους Γερμανούς;



"Γερμανικός δάκτυλος" για να κλείσουν τα ΕΑΣ βρίσκεται πίσω από την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να επιβιώσουν τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα.
Ο λόγος; Μια σειρά μεγάλων παραγγελιών που έχουν λάβει τα ΕΑΣ από την αμερικανική ΑΤΚ με τις οποίες παραγγελίες η γερμανική εταιρεία Reinmetall, θεωρεί ότι θα ελεγχθούν τα ΕΑΣ από την αμερικανική εταιρεία και κατ'αυτό τον τρόπο "κονταροκτυπιούνται" με την ΑΤΚ για τον έλεγχο των ΕΑΣ μέσω των εδώ αντιπροσώπων τους.
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι αν ματαιωθούν αυτές οι παραγγελίες εύκολα τα ΕΑΣ θα πέσουν στα χέρια τους και κυρίως εύκολα θα λάβουν το μεγάλο βραβείο που είναι η γραμμή εγχώριας κατασκευής των βλημάτων των 120 χλστ. για τα άρματα μάχης LEO2HEL/A4.
Αυτός είναι και ο λόγος που σαμποτάρισε το γερμανικό λόμπι την αποδοχή της αμερικανικής δωρεάς των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams: Γιατί πλέον η ΑΤΚ θα αποκτούσε πλεονεκτική θέση σε ότι αφορά τα ΕΑΣ, αλλά και το πρόγραμμα των βλημάτων των 120 χλστ. για το οποίο μέσα στα επόμενα 25 χρόνια υπολογίζεται να δαπανηθούν 1 δισ. ευρώ!
Φυσικά το υπουργείο Οικονομικών ελέγχεται 100% από την Γερμανία (το ΔΝΤ απλά υφίσταται ως παρατηρητής ειδικά στο ΥΠΟΙΚ) και συνακόλουθα όλες οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων εγκρίνονται οι απορρίπτονται από τους Γερμανούς επιτρόπους.
Οι γερμανικές εταιρείες συγκρούονται φυσικά με τις αμερικανικές και στο θέμα της αξιοποίησης των εκτάσεων-φιλέτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΕΑΣ (Υμηττός, Ελευσίνα κλπ).
Ποια είναι αυτά τα συμβόλαια που ήδη έχουν λάβει τα ΕΑΣ και κινδυνεύουν να χαθούν:
- Το μεγάλο πρόγραμμα παραγωγής πυρομαχικών διαμετρήματος 40 χλστ. (40L60) για τα «ιπτάμενα πυροβολεία» τα AC-130 Gunship της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), το οποίο ανέρχεται σε ύψος 220 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα πυρομαχικά 40L60 των ΕΑΣ (5.000 βλήματα) έχουν επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμές εδάφους και αέρος. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε ετών και ότι το 87% της αξίας του (191,4 εκατ. δολάρια δηλαδή 145,28 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) αντιπροσωπεύει το κόστος του έργου που θα αναληφθεί από τα ΕΑΣ.
Όμως μέχρι την 1η Αυγούστου 2013 η αμερικανική εταιρία θα πρέπει να υποβάλλει προσφορά σε απάντηση σχετικού αιτήματος για υποβολή προσφοράς (RfP) της USAF. Η κατακύρωση του προγράμματος αναμένεται τα τέλη Αυγούστου και μέσα σε διάστημα ενός μηνός τα ΕΑΣ θα πρέπει να αρχίσουν την παραγωγή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία μεταφοράς των βλημάτων από την Ελλάδα στις ΗΠΑ έχει ήδη κλείσει τα πλοία που θα τα μεταφέρουν!
- Το πρόγραμμα των φυσιγγίων διαμετρήματος των 30 χλστ για τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64A/D του Ελληνικού Στρατού. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Ελλάδα ο μηχανολογικός εξοπλισμός και απαρτία για την παραγωγή τους. Είναι πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2009 και ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι τεχνικοί της αμερικανικής ATK βρίσκονται καθ’ οδόν. Αλλά αυτό είναι το ελάχιστο: Που θα βρουν φυσίγγια των 30 χλστ. για το πυροβόλο των Apache; Θα βγουν να αγοράσουν από την διεθνή αγορά; Αφού δεν υπάρχουν κονδύλια. 
- Η παραγωγή φυσιγγίων διαμετρήματος 5,56 χλστ. και ύψους 30 εκατ. δολαρίων που αναθέτει αμερικανική εταιρία στα ΕΑΣ, και το οποίο αφορά πελάτη εξωτερικού, τα ΕΑΣ, αφού δεν λειτουργούν, αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να εκδώσουν τα προτιμολόγια ώστε να εισπράξουν τις προκαταβολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει επαναληπτικές παραγγελίες που σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσει στο ύψος των 158 εκατ. φυσιγγίων, συνολικού οικονομικού ύψους άνω των 60 εκατ. δολ. Ας σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες και για τα δύο προγράμματα (5,56 χλστ. και 40 χλστ.) η ATK έχει ήδη διασφαλίσει στο 100% τη χρηματοδότηση της παραγωγής τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υφίσταται θέμα επιπλέον χρηματοδότησης για τα ΕΑΣ.
Πλέον υπάρχει θέμα κατάπτωσης εγγυήσεων της ATK στις ΗΠΑ (περί τα 12 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), που λόγω της σύμβασης υποκατασκευής με τα ΕΑΣ θα μεταφερθούν κατά το ποσοστό συμμετοχής των ΕΑΣ στο πρόγραμμα (87%) στο ελληνικό δημόσιο!
Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί σαμποτάρουν την όλη διαδικασία: Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  της νέας διοίκησης οπότε δεν μπορεί να συγκροτηθεί σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρείας, που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η λειτουργία της και βέβαια δεν έχει απελευθερώσει τα 30 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...