Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Βγήκε απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ για την ΕΡΤ



Με ψήφους 4-1 η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε την αναστολή της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και του υφυπουργού Τύπου που έβαζε λουκέτο στην ΕΡΤ.
Η απόφαση είναι στο ίδιο κλίμα με την προσωρινή διαταγή και εμμέσως αφορά και τους εργαζόμενους της τέως ΕΡΤ αφού δίνει οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να κάνει νέες προσλήψεις για τον φορέα που θα επαναλειτουργήσει τη δημόσια τηλεόραση αλλά και να λάβει τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα και την περιουσία του φορέα της τέως ΕΡΤ.
Λίγο πριν τις εννιά το βράδυ της Πέμπτης και μετά από περίπου δυόμισι ώρες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, για το εάν ή όχι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση των κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου για την υπόθεση της ΕΡΤ.
Αρχικά στη διάσκεψη παραβρέθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπως και οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.
Η πενταμελής Επιτροπή Αναστολών συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου του ΣΤΕ Κ. Μενουδάκου. Δεν αποκλείεται η απόφαση να εκδοθεί ακόμα και απόψε το βράδυ.
Η προσωρινή διαταγή που διέτασσε να φύγει το «μαύρο» από τις οθόνες της ΕΡΤ, αλλά νομιμοποιούσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Αναστολών. Η διάσκεψη ξεκίνησε με καθυστέρηση 20 λεπτών.
Έξω από το κτίριο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι, μαζί με δεκάδες δημοσιογράφους πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, υπό την διακριτική επιτήρηση της αστυνομίας. Στο πρώτο στάδιο της διάσκεψης παραβρέθηκαν εκτός από τους δικαστές, οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, όπως και οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ και ο πρόεδρός τους, Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι προκειμένου να καταργηθεί μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Επιπλέον, σημείωσαν ότι την αρμοδιότητα για την επαναλειτουργία των πομπών της ΕΡΤ έχει ο ειδικός διαχειριστής, Γκίκας Μάναλης, και όχι οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί. Θα επαναλάβουν ότι υποχρεωτικά, από τη νομοθεσία για την κατάργηση ΔΕΚΟ, πρέπει να υπογράφει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης.
Οι δικηγόροι της Ομοσπονδίας, εξάλλου, προσκόμισαν στο δικαστήριο και επιστολή του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με την οποία εκφράζει τη θλίψη του για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, καθώς ο ίδιος έχει διατελέσει διευθυντής μουσικών συνόλων. Στην επιστολή του ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι ο ρόλος της τέχνης είναι σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...