Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Όπως και να το πεις …βασικά παίρνουν τον πούλο.



Το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν, μετά και την απόφαση για 15 χιλιάδες απομακρύνσεις μέχρι το 2014. Οι 4.000 θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ 2.000 υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι τον Ιούνιο. 
Η ώρα της κρίσης έφθασε για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα περάσουν από... κόσκινο σε μία πρώτη αξιολόγηση των τυπικών προσόντων και ικανοτήτων τους.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε ερωτηματολόγια σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται στα υπουργεία και στους φορείς, που έχουν αξιολογηθεί οι δομές τους, προκειμένου να περιγράψουν τα καθήκοντα της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν.
Οι απαντήσεις στο τεστ θα δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους είτε το πράσινο φως για την παραμονή τους, είτε θα τους οδηγήσει στην πόρτα εξόδου μέσω της διαθεσιμότητας.
Το «βάρος» θα σηκώσουν τελικά τα ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν με το σύνολο του εργατικού δυναμικού με σχέση αορίστου χρόνου να απολύεται, σύμφωνα και με τη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ήρθε στη Βουλή. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται μακρά λίστα 700 φορέων του ευρύτερου δημόσιου -με «πιλότο» τη γνωστή λίστα Πάγκαλου- από όπου και θα προέλθουν οι φορείς στους οποίους μπαίνει λουκέτο. Θεωρείται δε θέμα ημερών η ανακοίνωση του πρώτου πακέτου.
Διαφορετική είναι η τύχη για το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ανεξάρτητων αρχών αλλά και των ΝΠΔΔ, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται. Η συμφωνία για τις 15 χιλιάδες απολύσεις έχει πλήρως αποσυνδεθεί από τις 25 χιλιάδες διαθεσιμότητες μέχρι το 2014 (12.500 εκ των οποίων μέχρι τον Ιούνιο). Με στόχο να «ανακατέψει» την τράπουλα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Δεν αποκλείεται ωστόσο, όσοι δεν μπορέσουν να επαν- απορροφηθούν τελικώς και αυτοί να απολυθούν. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και αν ένας υπάλληλος εξασφαλίσει την παραμονή του στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος ότι παραμένει για πάντα στο πόστο του.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τη Δευτέρα οι πίνακες για την κινητικότητα 1.891 διοικητικών υπαλλήλων.
Οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και ουσιαστικά πρόκειται για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους.
Όπως έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο, το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι η ανακοίνωση μετακίνησης από τον υπουργό, κάτι που πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς και η δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πατήστε εδώ για να δείτε τους πίνακες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...