Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το …είχε πάει το γράμμα, η πουτανίτσα ο Χριστόφιας



Στις 23 Νοεμβρίου του 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, ανακοίνωσε ότι οι όροι του μνημονίου είχαν συμφωνηθεί και εξήγησε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσιοποίηση του τελικού ύψους της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα που αναμενόταν να γίνει γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου [ΚΥΠΕ, 23/11/2012]. «Έχουμε συμπληρώσει το πρώτο και πολύ πολύ σημαντικό στάδιο που αφορά το μνημόνιο, τους όρους του μνημονίου και τώρα θα αρχίσει η διαδικασία της επεξεργασίας, ούτως ώστε να καταλήξουμε στο σημείο όπου το μνημόνιο αυτό θα υποβληθεί επισήμως στο Eurogroup», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σιαρλή, προσθέτοντας ότι κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία.
Στις 17 Μαρτίου 2013, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπέβαλε έκθεση στη γερμανική Βουλή για τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Σε αυτό το σημείωμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί για τη χρηματοδότηση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, βασίζονταν στη συμφωνία της 23ης Νοεμβρίου 2012 με την τρόικα. Και για να τεκμηριώσει τη θέση του, ο κ. Σόιμπλε παρέθεσε αποσπάσματα από τη συμφωνία Κύπρου – τρόικας, όπου γίνεται αναφορά σε κούρεμα.
Η «Αλήθεια» δημοσιεύει σήμερα απόσπασμα (μετάφραση) της έκθεσης αυτής, όπου σαφέστατα αναφέρεται ότι οι καταθέτες θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης των τραπεζών και, γι αυτό το σκοπό, συνιστάται στην Κύπρο μια κλιμακωτή αποκοπή ενός τέλους σταθερότητας από καταθέτες, μόνιμους κατοίκους και μη. Το κομμάτι αυτό της συμφωνίας που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Το μαθαίνουμε από εσωτερικό σημείωμα του κ. Σόιμπλε (πρώτη αναφορά στο θέμα έγινε πρόσφατα από τον ΣΚΑΪ Ελλάδος).
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2013, αναφορικά με τη συνεδρία του Eurogroup και της ομάδας εργασίας του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, στην -ιστορική πια εκείνη- έκτακτη συνεδρία για τη χώρα μας, αναφέρεται ότι συμφωνήθηκαν «πολιτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Κύπρο, ούτως ώστε να επιτευχθεί η προσαρμογή του προγράμματος στην Κύπρο και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», τα οποία, «βασίζονται στις διαπραγματεύσεις της τρόικας που έγιναν στις 23 Νοεμβρίου 2012 [το αυθεντικό κείμενο διαβιβάστηκε στη γερμανική Βουλή (Bundestag) και, στις 4 Δεκεμβρίου 2012, η μετάφραση του ιδίου κειμένου] και περιλαμβάνουν βασικά τα εξής:
»Μείωση του μεγέθους του εγχώριου τραπεζικού τομέα της Κύπρου στον μέσο όρο της ΕΕ: Χωρίς τη μείωση του υπερμεγέθους τραπεζικού τομέα, θα παρέμειναν μόνιμα μεγάλοι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα του κυπριακού κράτους. Ως εκ τούτου, ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο θα προέβλεπε τη σημαντική σμίκρυνση του υπερδιαστασιοποιημένου εγχώριου τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018, στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μέσω της πώλησης των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική τραπεζική αγορά, της εκτενούς μείωσης του διεθνούς κύκλου εργασιών των κυπριακών τραπεζών και με την επιστροφή του εγχώριου κύκλου εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην αναγκαία διάσταση για τη χρηματοδότηση της κυπριακής πραγματικής οικονομίας.
»Δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κράτους και τραπεζικού τομέα κατά την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών: Στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα για μια δίκαιη κατανομή των βαρών, πρέπει να συμμετέχουν ιδιοκτήτες και άλλοι πιστωτές των τραπεζών: (α) Ιδιοκτήτες και δευτερεύοντες πιστωτές θα συμμεριστούν σε όλο το εύρος των μετοχών τους τη ζημιά, (β) Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταθέσεις. Ο όγκος των καταθέσεων ανέρχεται στα 70 δις ευρώ. Περίπου το μισό των καταθέσεων στην Κύπρο βρίσκεται στα χέρια ατόμων που δεν κατοικούν στην Κύπρο. Οι καταθέτες θα συμμετάσχουν προφανώς στη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα. Η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται εκ των προτέρων να επιβάλει ένα πρωτοφανή, προοδευτικό, ιεραρχημένο φόρο ισορρόπησης σε καταθέσεις κατοίκων και ξένων»
ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συμφωνία της τότε κυβέρνησης με την τρόικα, στις 23/12/2012, είχε συμφωνηθεί και η αύξηση του εταιρικού φόρου. «Επιπρόσθετα, στα ήδη εφαρμοσμένα μέτρα σταθεροποίησης που ανέρχονται στα 4,5 % του ΑΕΠ και των υφιστάμενων σχεδίων, η Κύπρος ανακοίνωσε την επιβολή φόρου σε πιστωτικούς τόκους, την αύξηση του φόρου εταιρειών από 10% σε 12,5%, την ιδιωτικοποίηση κρατικών οργανισμών, την εκποίηση πλεονασματικών αποθεμάτων χρυσού και την αποπληρωμή μέρους του χρέους του κράτους με τη μεταβίβαση κρατικής περιουσίας», σημειώνεται στην έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...