Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Θαυμάστε δήλωση ανδρός. «Τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ», και …σας γράφω δηλαδή .



Εκατοντάδες υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου αλλά και καταθέτες διαδήλωσαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας την παραίτηση του διοικητή Πανίκου Δημητριάδη. Οι διαδηλωτές, οργισμένοι από το νέο ατόπημα του Πανίκου Δημητριάδη, πήγαν μαζικά έξω από την Κεντρική Τράπεζα και ζήτησαν την παραίτηση του κ. Δημητριάδη. Το νέο ατόπημα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε πανικό στους καταθέτες και τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Χρήστου Στυλιανίδη, να παρέμβει και να διευκρινίσει ότι δεν ισχύουν για την Τράπεζα Κύπρου όσα προβλέπονται για την Λαϊκή.
Ο κ. Πανίκος Δημητριάδης εξέδωσε δύο πανόμοια διατάγματα για τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, επικαλούμενος το νόμο του ψήφισε η Βουλή για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,και απέφυγε να διευκρινίσει ότι η διαδικασία εξυγίανσης για την Τράπεζα Κύπρου είναι διαφορετική από αυτή της Λαϊκής και πως σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, στόχος είναι η επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου αφού θα απορροφήσει την καλή Λαϊκή.
Η παράλειψη του αυτή προκάλεσε κύμα φημών και ερμηνειών, τόσο από τους καταθέτες όσο και από τους υπαλλήλους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, ότι η Τράπεζα Κύπρου θα είχε την τύχη της Λαϊκής.
Οι ενέργειες που κάνει η Κεντρική Τράπεζα αποσκοπούν στη διάσωση της Τράπεζα Κύπρου δήλωσε σήμερα ο διοικητής της εποπτικής αρχής, εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσε το διάταγμα για πώλησή της και για διορισμό διαχειριστή.
Ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε σε διάσκεψη τύπου την Τρίτη ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μιας πολύ ισχυρής τράπεζας που θα αποκτήσει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, και όχι στον ELA. Η συγχώνευση με τη Λαϊκή θα μας δώσει μια πολύ ισχυρή Τράπεζα.
Είπε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης της χώρας.
«Τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ», είπε με νόημα.
Ο διοικητής, που ανέλαβε το Μάιο του 2012, λίγες βδομάδες πριν την κρατικοποίηση της Λαϊκής, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των επικρίσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του Υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη, τόσο ο ΥΠΟΙΚ όσο και ο Διοικητής της ΚΤ ανέφεραν ότι ο διορισμός διαχειριστή είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που ακολουθείται στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα.
Ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι ο διορισμός έχει ισχύ στην Τράπεζα Κύπρου και συνίσταται πρώτιστος στην διεκπεραίωση ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας και στην απορρόφηση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της εξυγίανσης είναι πολύ διαφορετική από τη διαδικασία της εκκαθάρισης που ακολουθείται στην Λαϊκή Τράπεζα, πρόσθεσε.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ανοίξουν οι τράπεζες την Πέμπτη και υπενθύμισε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι γύρω στο 40% ενώ οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να είναι προσωρινοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...