Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ξεχάστε την Χαλκιδική που ξέρατε. Θα γίνει κρανίου τόπος




Συρματοπλέγματα, κάμερες και συστήματα συναγερμού τοποθετημένα ακόμα και στο κλαδιά των δέντρων, βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο μεταλλείων στις Σκουριές.
«Στα 50 χρόνια που ζω, δεν θυμάμαι ποτέ αυτό το δάσος να έχει φραχτεί από καμία εταιρεία. Αυτό εδώ θυμίζει Άουσβιτς», λέει κάτοικος της περιοχής, στο ντοκιμαντέρ του «Εξάντα».
Και πράγματι, ίσως τίποτα να μη διατάρασσε ποτέ την ησυχία αυτής της περιοχής, αν κάτω από τις ρίζες των δέντρων, δεν υπήρχε ένα σημαντικό κοίτασμα χρυσού και χαλκού, αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο δόθηκε ξεδιάντροπα αντί ….11 εκατομμύριων ευρώ. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει στην Ελλάδα, δεν είναι ούτε η Ζήμενς, ούτε το Βατοπέδι. Tο μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι η μεταβίβαση αυτής εδώ της περιοχής στην «Ελληνικός Χρυσός» και η ελληνική Βουλή σφυρίζει αδιάφορα επειδή  πολλοί από εκεί μέσα, τα άρπαξαν χοντρά, με προεξάρχοντα τον Πάχτα   που ξεπούλησε ορυκτό πλούτο αξίας δισεκατομμυρίων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα». «Το μεταλλευτικό πεδίο στη Χαλκιδική είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο», βεβαιώνει ο κ. Στρατουδάκης, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός. «Και μάλιστα κακώς είναι μονότονα προσανατολισμένο στον χρυσό. Είναι ένα πολυμεταλλικό μεταλλευτικό πεδίο. Έχει χαλκό, έχει άργυρο, έχει χρυσό, έχει μόλυβδο, έχει ψευδάργυρο.Η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει στην καρδιά του δάσους, ένα ανοιχτό και ένα υπόγειο ορυχείο, προκειμένου να εξορύξει το κοίτασμα. Το ανοιχτό ορυχείο θα έχει διάμετρο 700 μέτρα και βάθος 200. Το υπόγειο θα έχει σήραγγες μήκους 25 χιλιομέτρων, που θα φτάνουν ακόμα και τα 770 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Επίσης θα κατασκευαστεί δήθεν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, καθώς και δύο λεκάνες εναπόθεσης αποβλήτων τα όποια θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η περιβαλλοντική μελέτη της πλάκας έχει εγκριθεί από το ελληνικό κράτος με την μέθοδο fast trak και η αποψίλωση του δάσους έχει ήδη ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...