Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Για ρίχτε μια ματιά στα ονόματα της λίστας των κλεφταράδων .Έχουν το ενδιαφέρον τους.


Δειτε εδω την λίστα  
Το περιοδικό HOT DOC φέρνει στη δημοσιότητα  το περιεχόμενο της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περιέχει 2059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Δηλαδή τη λίστα η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια φερόταν να γυρίζει από συρτάρι σε συρτάρι και από υπουργό σε … υπουργό.


Στη λίστα που ήρθε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται μεν τα ονόματα των καταθετών, όχι όμως και τα ποσά ενός εκάστου λογαριασμού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται οι ιδιότητες των δικαιούχων. Εκείνο που δεν είναι σαφές, είναι κατά πόσον το περιεχόμενο τη λίστας προέρχεται από το αυθεντικό cd που παρέδωσαν οι γαλλικές αρχές στην ελληνική κυβέρνηση. 

Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται στη λίστα, η οποία αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα είναι πασίγνωστοι επιχειρηματίες της χώρας.



Bλέπουμε επιχειρηματίες όπως τον Γιώργο και Φώτη Μπόμπολα, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τους αδελφούς Μαρινόπουλους, τις εφοπλιστικές οικογένειες Μαρτίνου και Πατέρα, σχεδόν όλους τους γνωστούς κοσμηματοπώλες, τον Δημήτρη Κοπελούζο, καθώς και την επιχειρηματική οικογένεια Μπενρουμπή.Τον πρόεδρο του κεντρικού ισραηλίτικου συμβουλίου  Μωυσή Κωσταντίνη, και τον κύριο Μαργέλλο Φιλαράκι του ......ξεχασιάρη Παπακωνσταντίνου.

Ακόμα υπάρχουν ονόματα μεγαλοδικηγόρων όπως ο Φραγκίσκος Ραγκούσης και ο Σταύρος Παπασταύρου ενώ την εμφάνισή του κάνει και το όνομα του Ανδρέα Δριμιώτη της Singular Logic.Παράλληλα «δυνατά» ονοματεπώνυμα υπάρχουν και από τον χώρο των media όπως αυτό του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα (και του γιου του Γιάννη) της σκιτσογράφου Κατερίνα Σχινά, αλλά και του Παναγιώτη Λάμψια, καθώς και του Αλέξη Σκαναβή, διευθυντικού στελέχους του εκδοτικού συγκροτήματος «Πήγασος». ... του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Επιπλέον, εμφανίζεται καταχώρηση στο όνομα Πελέκη Αικατερίνη, αλλά και Παπανδρέου Νικόλαος εις διπλούν, με τη διευκρίνηση στη δεύτερη καταχώρηση: "chairman" (σ.σ. πρόεδρος).


Τα... μυστήρια της λίστας

Ωστόσο την περίφημη λίστα συνοδεύουν και πολλά «μυστήρια» τα οποία χρήζουν διερεύνησης. Αρχικά τα ονόματα δεν συνοδεύονται από ποσά ενώ σε πολλά από αυτά δεν αναφέρεται η ιδιότητα. Ακόμα δεν είναι σαφές αν οι λίστες αυτές είναι παλαιές καθώς αναφέρονται σε αυτές ονόματα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως το καθηγητή Δημητρίου Τσάτσου και του Σοφοκλή Πρινιωτάκη.

Επιπλέον, ένα ακόμη ερώτημα προκύπτει μετά τη διάψευση του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος σχολιάζοντας στο «Κontra» επεσήμανε πώς τα χρήματα αυτά τα τοποθέτησε στην Ελβετία μεταξύ του 2001 – 2002 και ως εκ τούτου καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κατάλογοι αυτοί είναι παλαιοί και ενδεχομένως δεν ταυτίζονται με τη λίστα που παρέδωσαν οι Γάλλοι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μια τέτοια εκδοχή πιθανόν να δικαιολογεί την ύπαρξη απλών επαγγελματιών, αλλά και επιστημόνων, φοιτητών και νοικοκυρών.



Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και ανεπάγγελτες νοικοκυρές και συνταξιούχοι. Ισως χρησιμοποιήθηκαν ως αχυράνθρωποι για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.
Επίσης εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις μερικών εκατομμυρίων ηθοποιοί, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι.



Ερώτημα ανακύπτει για την εγγραφή με νούμερο 1332. Εκεί διαβάζουμε το όνομα «Peleki Ekaterini». Πολλοί έσπευσαν να ταυτίσουν το όνομα με τη σύζυγο του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη. Παράλληλα, όμως στην εγγραφή 989 διαβάζουμε «Voulgaraki Aikaterini», όνομα που ενδέχεται να παραπέμπει στο ίδιο άτομο. Παρόμοια, στην εγγραφή 919 υπάρχει το όνομα: «Kourakou Stavroula» με ιδιότητα «Businesswoman». Σταυρούλα Κουράκου λέγεται και η δεύτερη σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου... Υπάρχει όμως και όνομα υπαλλήλου που εμφανίζεται να διακινεί 500 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε τόσο τον λογαριασμό όσο και το γεγονός ότι η υπάλληλος αυτή μαζί με τους Σολωμών Λεβί και τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου (στέλεχος της ΝΔ και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά) διαχειρίζονταν τα χρήματά του, τα οποία δηλώνει πως είναι νόμιμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάλι η Κρήτη θα ξεχρεώσει την Ελλάδα; Μήπως πρέπει να τα κρατήσει για πάρτη της;

Ανώνυμος είπε...

Η Κρήτη δεν είναι Ελλάδα; Μήπως είναι κάτι άλλο αυτοί;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...