Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Μακελειό στο Μπουργκάς.


Επτά νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το απόγευμα σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες, στο πάρκινγκ του αεροδρομίου της βουλγαρικής πόλης Μπουργκάς, στην Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών του λεωφορείου, ενώ κατά το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ πιθανότατα η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση καμικάζι.
Ο δήμαρχος της πόλης Μπουργκάς Ντιμίταρ Νικόλοφ επιβεβαίωσε ότι το λεωφορείο μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες. Η βουλγαρική αστυνομία δεν ήταν σε θέση κατ' αρχάς να επιβεβαιώσει την υπηκοότητά τους, ανέφερε πάντως ότι λεωφορεία και οχήματα στο σημείο υπέστησαν ζημιές.
Ένας Ισραηλινός επιβάτης και αυτόπτης μάρτυρας είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι η έκρηξη οφείλεται σε καμικάζι βομβιστή ο οποίος βρισκόταν στην είσοδο του οχήματος. Η αστυνομία ανέφερε ότι πραγματοποιεί έρευνα, χωρίς να έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης.
Η επίθεση σημειώθηκε στην 18η επέτειο από την επίθεση στον ασφαλιστικό οργανισμό των Εβραίων στην Αργεντινή (AMIA), στην οποία είχαν βρει το θάνατο 85 άνθρωποι και 300 είχαν τραυματιστεί.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε μια "ιρανική τρομοκρατική επίθεση", αναφερόμενος στο αιματηρό επεισόδιο στη Μπουργκάς. "Όλες οι ενδείξεις δείχνουν το Ιράν", υποστήριξε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. "Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ιρανικές απόπειρες να πληγούν Ισραηλινοί στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία, στη Γεωργία, στην Κένυα, στην Κύπρο και αλλού", πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
"Δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή, η δολοφονική ιρανική τρομοκρατία συνεχίζει να κάνει πλήττει αθώους. Αυτή είναι μια ιρανική τρομοκρατική έφοδος που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο", υποστήριξε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. "Το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά στην ιρανική τρομοκρατία", απείλησε.
Το αεροδρόμιο στην Μπουργκάς έκλεισε μετά το επεισόδιο και οι πτήσεις ανακατευθύνονταν στο αεροδρόμιο της Βάρνας, σύμφωνα με τις αρχές.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Βουλγαρία--δημοφιλής τουριστικός προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες--είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές που θα μπορούσαν να διεισδύσουν μέσω της γειτονικής Τουρκίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...