Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Έρχεται το κόλπο, Διπλή… μίζα.


Με την Φινλανδία μάλλον εγκαινιάζεται το κόλπο …διπλή μίζα. Δηλαδή μία μίζα για την δανειοδότηση της, και μία μίζα κάτω από το τραπέζι με κατάθεση στην Ελβετία , για το δάνειο που θα πάρουμε, αφού στην Ελλάδα είτε πούλησες είτε εισέπραξες, μίζα θα δώσεις. Επειδή ..τέλειωσαν τα έργα που είχαν φαγοπότι , βρήκαν νέο κόλπο πλουτισμού μέσω… δανείων. Και εκεί είναι καθαρά τα λεφτά και στην..Ελβετία. Και για να το απλοποιήσουμε, για να πάρεις δουλειά από το δημόσιο πληρώνεις σε ένα σωρό ..μεσάζοντες ..μίζα. Αλλά και όταν πας να εισπράξεις πάλι.. μίζα πληρώνεις για να βγει το ένταλμα.

Σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του δεύτερου ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα, θέτει η περίεργη συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πρώτα θα δανείσουμε στους Φινλανδούς και μετά θα …δανειστούμε!

Η εξωφρενική αυτή συμφωνία περιορίζει ουσιαστικά το δεύτερο πακέτο ευρωβοήθειας ύψους 109 δισ. ευρώ και ακυρώνει εν μέρει τη συμμετοχή της Φινλανδίας, αφού για να δανείσει, πρέπει πρώτα να δανειστεί από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συμφωνία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της Φιλανδής ομολόγου του, βασίζεται στα εξής σημεία.

Οι Φιλανδοί αποδέχονται τις απλές εγγυήσεις και εγκαταλείπουν τις εμπράγματες, που αφορούσαν σε ελληνική δημόσια περιουσία.

Η Ελλάδα θα καταθέσει σε λογαριασμό του φινλανδικού κράτους ένα ποσό – εγγύηση, το ύψος του οποίου παραμένει άγνωστο . Αν κι όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο από την Φινλανδία τότε η εγγύηση θα επιστραφεί με τόκο. Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου προσδιορίζεται σε 15 με 30 χρόνια.

Που θα βρεθούν τα χρήματα για τα δανεικά προς τη Φινλανδία; Εκτιμάται ότι ίσως τα πρώτα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις να διατεθούν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Σε περίπτωση που κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανάλογες απαιτήσεις, τότε θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει τις αντίστοιχες εγγυήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...