Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Spiegel: Παρόμοια μέτρα θα συνέτριβαν την γερμανική οικονομία


Οι Γερμανοί είναι πάντα σύμφωνοι όταν πρόκειται για μέτρα λιτότητας. Για να έχουν άποψη όμως για το τι περικοπές θα πρέπει να γίνουν στην ΕΛΛΑΔΑ και των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ πακέτο λιτότητας που πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη που σε μεγάλο βαθμό προέκυψε λόγω των πιέσεων από το Βερολίνο ας δουν τι θα αντιστοιχούσε εάν εφαρμοζόταν στην Γερμανία. Για να αποκτήσουν μια πραγματική αίσθηση της προσπάθειας εξοικονόμησης δαπανών των Ελλήνων », πρέπει κανείς να το δει κανείς σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν - ολόκληρη την οικονομική απόδοση της χώρας. Στη συνέχεια, γίνεται σαφές ότι μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, οι Έλληνες θέλουν να περικόψουν τις δαπάνες από το ισοδύναμο του 17 τοις εκατό του συνολικού ΑΕΠ τους το 2010. Το προηγούμενο έτος, όταν περισσότεροι από 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν και εκείνοι που παρέμειναν είχαν μειώσει στους μισθούς τους κατά 15 τοις εκατό. Οι Συντάξεις είδαν επίσης μία ελάττωση κατά 10 τοις εκατό.

Παρόμοια μέτρα θα συνέτριβαν την γερμανική οικονομία

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων στη Γερμανία, θα ισοδυναμούσε με εξοικονόμηση € 425 000 000 000 τεράστιο ποσό που θα σήμαινε και την πλήρη κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας. Η "Αφαίρεση τόσων πολλών χρημάτων από την οικονομία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα σκότωνε τα πάντα . δήλωσε ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομική Πολιτική (IMK).

Προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση των € 400 δις, η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες στους τομείς όπου έχει και τις υψηλότερες , πολλά από τα οποία είναι απαραίτητα για τον ιστό της γερμανικής κοινωνίας και της κοινωνικής πρόνοιας. Η χώρα θα έπρεπε να μειώσει κάπου € 71 δισεκατομμύρια ετησίως για την περίοδο έως το 2015.

Ακριβώς για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι θα πρέπει να γίνει λέμε, περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων για τις συντάξεις, Περικοπή των επιδομάτων ανεργίας κλείσιμο όλης της χώρας τα νηπιαγωγεία, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τέτοιες ριζικές μεταρρυθμίσεις θα είναι τεράστιες. Συντάξεις και μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι ιερές αγελάδες . Οι μεταρρυθμίσεις της Αθήνας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, φοβούνται οι ειδικοί "Φανταστείτε αν η Γερμανία δεν είχε ιδιωτικοποιήσει κρατικές εταιρείες της, όπως η Volkswagen, η Lufthansa, η Deutsche Telekom και η Deutsche λίγο λίγο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έπρεπε να τα κάνει όλα μέσα σε δύο χρόνια», λέει ο οικονομικός ερευνητής Ulrich Blum. «Θα ασκούσε τεράστια πίεση στην οικονομία."

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι παρόμοια με αυτή της Ανατολικής Γερμανίας την εποχή της επανένωσης, «Ακριβώς όπως η Ανατολική Γερμανία τότε, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αναμένει ότι η μετατροπή θα προκαλέσει ένα σοκ». θα προκύψει τεράστια ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα." Σε περίπτωση που η κυβέρνηση εφαρμόσει στην πράξη όσα μέτρα λιτότητας πρόσφατα επικύρωσε, η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθει και η κοινωνική αναταραχή που σίγουρα θα ακολουθήσει. Εξοικονόμηση, όπως φαίνεται, δεν είναι τόσο απλό όσο αντιλαμβάνονται πολλοί Γερμανοί .

Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...