Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Οι κοροϊδάρες των… αποδείξεων.


Oσοι πολίτες είχαν επιστροφή φόρου από τις αποδείξεις για τη φετινή χρονιά θα κληθούν να... την ...επιστρέψουν. Αυτό και άλλα πολλά προβλέπει το φιλολαϊκό …μεσοπρόθεσμο. Διαβάστε το και θα καταλάβετε (εδώ). Το πρώτο σοκ είναι γιατί στον εφαρμοστικό νόμο γίνεται πασιφανές ότι πλέον καταργείται η έκπτωση φόρου με τις αποδείξεις, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όποιος τις μαζεύει αδίκως πλέον τις μαζεύει.

Η επίμαχη παράγραφος στον εφαρμοστικό νόμο αναφέρει: «Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τον συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του όγδοου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου».

Σε ό,τι αφορά το ποσό των αποδείξεων για την έκπτωση του αφορολόγητου, το ποσό αυξάνεται από το 10% στο 25%.

Η παράγραφος αναφέρει: «Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%)».

Τα χοντροβούβαλα Βενιζέλος «απέδωσε την "παρεξήγηση" στη "νομοτεχνική διατύπωση" του νόμου που προφανώς θα αλλάξει...» και Πάγκαλος σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού βγήκαν να εκφράσουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, για να θολώσουν τα..νερά, αλλά οι κοροϊδάρες που μάζευαν με θρησκευτική ευλάβεια αποδείξεις ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσουν να εξαλειφθεί η …φοροδιαφυγή έμειναν με το… πουλί στο χέρι, και θα πληρώσουν και το… μάρμαρο, αφού η κυβέρνηση βλέποντας ότι με τις αποδείξεις την “πάτησαν” και υπάρχουν κυρίως επιστροφές φόρων, αποφάσισε να κάνει καρατζαφέρεια κολοτούμπα. Έτσι για τα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν φέτος, στην περίπτωση που έχει προκύψει μείωση φόρου από προσκόμιση αποδείξεων άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί με σημείωση της εφορίας να επιστρέψει τη διαφορά πάνω από τα 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος είχε επιστροφή φόρου λόγω των αποδείξεων 700 ευρώ, θα κληθεί άμεσα με σημείωμα της εφορίας να επιστρέψει το ποσό των 400 ευρώ πίσω. Επίσης, στα μέτρα των αποδείξεων, πλέον αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Περαστικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...