Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τώρα έγιναν ….Μακεδόνες.



Εντός της ημέρας αναμένεται να τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Έφιππου Πολεμιστή όπως το αποκαλούν επισήμως οι αρχές της ΠΓΔΜ, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Η συναρμολόγηση του αγάλματος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και η τοποθέτηση θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Την Δευτέρα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης, και το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, θα αναγερθεί σήμερα, με γερανούς, στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε στην πλατεία των Σκοπίων. Τα αποκαλυπτήρια της όλης κατασκευής θα γίνουν, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ και συμπλήρωσης 20 χρόνων της ανεξαρτησίας της.

Το ύψος του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αγγίζει τα 13 μέτρα .Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα, με τη δαπάνη για το όλο έργο να ανέρχεται στα 9,4 εκατομμύρια ευρώ. Το άγαλμα και η επιχάλκωση του κόστισαν 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής.

Με αφορμή τις αναγγελίες για την τοποθέτηση του Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων, τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, κάλεσαν, τις προηγούμενες ημέρες, την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν …..προκλητικές από την μεριά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...